Lamaannuttava rasismi!

Kun luin ystäväni Facebook –päivityksen, lamaannuin ja aloin voimaan pahoin. Hän kertoi 10-vuotiaan tummaihoisen adoptiopoikansa joutuneen leikkipuistossa Helsingissä vihapuheen ja rasismin kohteeksi. Puistossa olleet tytöt olivat haukkuneet poikaa neekeriksi ja raiskaajaksi. ...

Kun luin ystäväni Facebook –päivityksen, lamaannuin ja aloin voimaan pahoin. Hän kertoi 10-vuotiaan tummaihoisen adoptiopoikansa joutuneen leikkipuistossa Helsingissä vihapuheen ja rasismin kohteeksi. Puistossa olleet tytöt olivat haukkuneet poikaa neekeriksi ja raiskaajaksi. Tämä jälkeen tytöt pahoinpitelivät pojan. Potkivat jalkoihin ja vatsaan.
Pojan äiti on tehnyt asiasta ilmoituksen sekä poliisille että lastensuojeluun.

Neljä vuotta sitten eduskuntavaalien jälkeen minua ensimmäistä kertaa pelotti lähteä ulos tummaihoisen poikani kanssa. Tänään pelkään vielä enemmän. Mutta mitä tapahtuu, jos annamme pelolle vallan? Me käperrymme kasaan ja pienenemme, pienenemme ja pienenemme niin, että meitä ei kohta enää ole.

Barack Obaman ensimmäistä presidenttikampanjaa käsittelevässä dokumentissa haastateltiin hänen vaimoaan Michellea ja häneltä kysyttiin pelkääkö hän miehensä puolesta. Michellen vastaus oli hätkähdyttävä: ”En pelkää, meitä ei ole kasvatettu pelkäämään.”  Hän viittasi siihen, että hänen miehensä voisi tummaihoisena joutua ammutuksi bussipysäkillä milloin vain, joten hänen pitäisi olla peloissaan koko ajan.

Jos Obama olisi antanut pelolle vallan, hänestä ei ikinä olisi tullut maansa ensimmäistä tummaihoista presidenttiä.

Me voimme yhdessä voittaa pelon. Adoptioperheiden vapaaehtoiset ympäri Suomea järjestävät tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa sinä ja lapsesi tunnette kuuluvanne joukkoon. Me luomme Suomen ja määrittelemme mitä suomalaisuus on. Yhdessä!

Adoptioperheet tekee yhdessä Monimuotoisten perheet –verkoston kanssa  vahvaa vaikuttamistyötä eduskuntaan ja muihin päättäjiin. Lupaan, että me emme vaikene. Meillä on unelma Suomesta, jossa jokainen on toivottu, hyväksytty ja rakastettu sellaisena kuin on.

Tehdään unelmasta yhdessä totta!

Kirjoittaja Salla Saarinen on Adoptioperheet ry:n puheenjohtaja.

…………………………….

Adoptioperheet ry on julkaissut oppaan vanhemmille, Adoptoidun kokema rasismi, jossa annetaan käytännön vinkkejä syrjinnän käsittelemiseen ja kohtaamiseen. Opas on ostettavissa tai ladattavissa sähköisenä näköispainoksena ilmaiseksi verkkosivuiltamme.

…………………………….

Blogikirjoitus on saanut mediassa paljon huomiota, aiheesta muualla mm.:

Kansan Uutiset 4.8.2015 ”Lapset haukkuivat tummaihoista kymmenvuotiasta raiskaajaksi, potkivat vatsaan ja jalkoihin

HS 5.8.2015 ”Äiti: Teinitytöt pahoinpitelivät kymmenvuotiaan ja nimittelivät neekeriksi leikkipuistossa” (Lisäys 10/2018 – juttu ei ole enää saatavilla verkkosivustolta)

Yle 5.8.2015 ”Lasten kohtaama rasismi on arkea, mutta ei näy ulkopuolisille

AL 5.8.2015 ”Rasismin hyväksyvä ilmapiiri heijastuu adoptiolasten kohteluun” (Lisäys 10/2018 – juttu ei ole enää saatavilla verkkosivustolta)

Kaleva 5.8.2015 ”Rasismin hyväksyvä ilmapiiri heijastuu adoptiolasten kohteluun

IL 5.8.2015 ”Lapset pahoinpitelivät 10-vuotiaan adoptiolapsen…

IS 5.8.2015 ”Lapseni pahoinpideltiin ihonvärin vuoksi

Voicen Iltapäivä 5.8.2015 ”Nyt riittää” (Lisäys 10/2018 – juttu ei ole enää saatavilla verkkosivustolta)

Ylen aikainen iltapäivä 6.8.2015 ”Adoptioperheet törmäävät arjen rasismiin

Valomerkki-sivusto 6.8.2015 ”Hitaasti, yht’äkkiä

Poliisitarkastaja Kilpeläisen blogi 7.8.2015 ”Miten menee niin kuin omasta mielestä?

Pelastakaa Lapset ry:n blogi 7.8.2015 ”Ummikko siellä tai täällä” (Lisäys 10/2018 – juttu ei ole enää saatavilla verkkosivustolta)

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki