Adoptio-odottajille

EtusivuAdoptiovanhemmilleAdoptio-odottajille

Adoptio-odotus on ihan omanlaisensa raskaus. Matka lapsen luo sisältää monenlaisia etappeja. Emotionaaliseksi vuoristoradaksikin sitä on kuvattu. Adoptioprosessi voi olla lyhyt tai pitkä, vaiherikas tai suoraviivainen. 


Adoptio-odotus on valmistautumista vanhemmuuteen 

Adoptiopolku alkaa siitä, kun hakija alkaa haaveilla lapsesta adoption kautta. Hän ryhtyy etsimään tietoa adoptiosta ja pohtimaan adoptioprosessin käynnistämistä.  

Adoptio-odotus on valmistautumista vanhemmuuteen. Matkalla voi olla epätietoisuutta prosessin kestosta ja etenemisestä, odotukseen liittyviä tunnevaihteluita, pelkoa prosessin keskeytymisestä, mutta ennen kaikkea adoptio-odotus on valmistautumista lapsen kotiintuloon. 

Tilanteet voivat muuttua prosessin aikana ja odotus entisestään venyä hakijoista riippumattomista syistä. Silloin ovat läheisten lisäksi hyvänä tukena muut adoptioperheet ja -odottajat, jotka saman kokeneina ymmärtävät usein parhaiten.  

Kannattaa siis jo alkuvaiheessa liittyä Adoptioperheet-yhdistykseen, käydä tapaamisissa ja tutustua aktiivisesti muihin. 

Odotusaika kannattaa käyttää hyväkseen lukemalla ja käymällä luennoilla. Lapsen tulon jälkeinen aika voi olla niin intensiivistä, että valmistautumisesta on paljon hyötyä. Toki vanhemmaksi kasvetaan adoptioperheessäkin olemalla ja elämällä lapsen kanssa, mutta valmentautumisesta ei ole haittaa. 

Moni tietää, että Suomessa odotusajat ovat jopa 4–5 vuotta, ja ulkomailta adoptoitaessa perheellistyminen voi tapahtua nopeammin.

STT / Kaleva 2019

Kuinka kauan adoptio-odotus kestää?

Odotusaika kestää yleensä vuosia, vaikkakin prosessien pituudet vaihtelevat melko lailla. On prosesseja, joissa lapsi tulee kotiin alle parin vuoden päästä paperien lähettämisestä, jotkut odottavat useampia vuosia. 

Yleensä jo neuvonnan aikana hakijalle tai hakijoille selviää, mikä kohdemaa olisi omien vahvuuksien mukainen. Ikä, avioliiton kesto, terveys ym. seikat vaikuttavat siihen, mitkä maat voivat tulla kohdallasi kyseeseen. Näistä saa tietoa palvelunantajilta.

Jokaisella kohdemaalla on oma, keskimääräinen odotusaikansa, mutta kaikki tapaukset ovat yksilöllisiä.

Odotusaikaan vaikuttavat hakijan kokonaistilanne sekä omien voimavarojen mukaan määritellyt toivotun lapsen mahdolliset kehitykseen ja terveyteen liittyvät erityistarpeet ja diagnoosit (palvelunantajan kanssa täytettävä tausta- ja terveystietolomake).

Prosessin aikana voi tilanne muuttua esimerkiksi luovuttavan maan olosuhteissa ja odotus venyä hakijoista riippumattomista syistä. Silloin ovat läheisten lisäksi hyvänä tukena muut adoptioperheet ja –odottajat, jotka saman kokeneina ymmärtävät usein parhaiten.

Adoptioperheet tukee odotuksen aikana monin tavoin. Tervetuloa mukaan!

Adoptio-odotusta; nainen istuu penkillä keskellä vehreää luontoa ja odottaa.

Adoptio-odottajien Facebook-ryhmä 

Adoptio-odottajille on perustettu Facebookiin salainen ryhmä, johon voit liittyä, kun olet ilmoittautunut adoptioneuvontaan. Ryhmässä odottajat voivat saada vertaistukea, neuvoja ja keskustella keskenään.  

Jos haluat mukaan ryhmään, voit laittaa sähköpostia ryhmän ylläpitäjälle osoitteeseen [email protected]. Ylläpitäjä lisää sinut ryhmään. Kerro viestissäsi, millä sähköpostiosoitteella olet liittynyt Facebookiin, jotta sinut voidaan lisätä. 


Videoita adoptio-odottajille 

Käytännön vinkkejä adoptio-odotukseen ja ensimmäisiin vuosiin perheenä
Eroaako adoptiovanhemmuus biologisesta vanhemmuudesta?
Paljonko adoptio maksaa ja mistä kustannukset muodostuvat?
Täytyykö adoptiovanhemman olla superihminen?

Adoptio-odottajien kirjoituksia 

Matka oivaltamisen maailmaan

Helena ja Jaakko

Adoptioprosessissa saa oppia pitkin matkaa. Olimme hiljattain laivamatkalla Tukholmaan. Ravintolassa Helena sen totesi ääneen: viereisessä pöydässä väsynyt lapsi purki kiukkuaan, ja joskus se olisi ehkä häirinnyt. Kun adoptioprosessia on takana jo useampi vuosi, oma suhtautuminen tällaiseen tilanteeseen on muuttunut. Enää kiukku ei häirinnyt.
Adoptio-odottajille Kansainvälinen adoptio-odotus

Maalista matka vasta alkaa

Tuore adoptioäiti Heidi

Tuore adoptioäiti Heidi kertoo, miltä lapsiesityksen saaminen ja uuden perhearjen alkaminen on tuntunut.
Adoptio-odottajille Adoptiovanhemmille Artikkelit Kansainvälinen adoptio-odotus

Kymmenen vuotta odotustilassa

Ellen

Olen persoonaltani optimistinen. Muut kuvailevat minua usein iloiseksi. Näen ympärilläni mahdollisuuksia ja saatan täyttyä mielihyvän tunteesta, kun näen jotain kaunista. Tai kun lintulaudalle ilmestyy uusi lintulaji. Se tuntuu etenkin yläosassa kehoani kihelmöivältä, pirskahtelevaltakin. Suuni vetäytyy hymyyn. Vaikka byrokratia on harvoin erityisen kaunista, sekin voi näköjään saada aikaan vastaavia tunteita. Muistan kehon kihelmöineen helpotuksesta, onnesta, innosta ja jännityksestäkin, kun reilu vuosi sitten saimme luvan ”yhden alle 18-vuotiaan lapsen adoptioon”. Meille tulee lapsi!
Adoptio-odottajille Artikkelit Kotimaan adoptio-odotus

Uusi merkitys elämälle

Helena ja Jaakko

Ihminen on osa jotakin itseään suurempaa. Kun meistä toivottavasti tulee jossain vaiheessa adoption kautta vanhemmat, omat elämämme saavat aivan uudenlaisen merkityksen. Silloin kaikella, mitä teemme, on merkitys paitsi itsellemme ja toisillemme myös lapselle. Haluamme tarjota hänelle perheen, joka ei jätä häntä koskaan, ja kiintymyssuhteita, jotka säilyvät aina. Samalla alamme elää samanlaista perhe elämää kuin lapsiperheet kaikkialla. Olemme tärkeitä lapselle, ja hän on tärkeä meille. Hän tietämättään tuo perheeseemme sen viimeisen palan, joka siitä vielä puuttuu. Lapsen hymykin on merkityksellinen, koska siitä välittyy tunne vanhempaa kohtaan silloin, kun yhteistä kieltä ei vielä ole. Meistä tulee osa ikiaikaista jatkumoa, sukupolvien ketjua.
Adoptio-odottajille Artikkelit Kansainvälinen adoptio-odotus

Tapahtumia ja toimintaa adoptio-odottajille

elo
17
Turun adoptioperhekerho
17.8. klo 10.0012.00
syys
6
syys
7
Turun adoptioperhekerho
7.9. klo 10.0012.00
syys
7
syys
24
loka
19
Turun adoptioperhekerho
19.10. klo 10.0012.00
Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki