Tuetut lomat

EtusivuToiminta ja tukiTuetut lomat

Tuetut lomat ovat tarkoitettu kaikille kohderyhmillemme: aikuisten adoptoitujen sekä kotimaan ja kansainvälisen adoption kautta adoptoineille perheille, joissa on alaikäisiä lapsia, ja joilla ei muuten olisi taloudellisten, sosiaalisten tai terveydellisten syiden vuoksi mahdollisuutta lomaan.

Adoptioperheet ry:n tuetuilla lomilla on MTHL:n kautta täysihoito sekä mukavia toimintamahdollisuuksia koko perheelle, ja meidän kauttamme vapaaehtoisemme vetämää vertaisohjelmaa.


Mikä tuettu loma?

Tuetulla lomalla on mahdollisuus koko perheen voimin ladata akkuja adoptioperheen arkeen.

Tuetut lomat sisältävät

  • täysihoito
  • majoitus perhekoon mukaisissa huoneissa tai huoneistoissa
  • ryhmäkohtainen ohjelma
  • yleinen vapaa-ajan ohjelma
  • lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö
  • lomapaikan järjestämä 1–4-vuotiaiden lastenhoito perhelomilla (4 x 2 h)

Aikuiset ja 17 vuotta täyttäneet maksavat lomasta omavastuun (25 €/henkilö/vrk), mutta alle 17-vuotiaat lapset pääsevät lomailemaan ilmaiseksi.

Adoptioperheiden tuetuilla lomilla on mahdollista kokoontua vertaisten kesken, ja lomapaikka tarjoaa mukavaa tekemistä kaikenikäisille. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Hakemus lomalle tulee jättää viimeistään kolme (3) kuukautta ennen loman alkamisajankohtaa. Voit hakea luonnollisesti myös muita tuettuja perhelomia kuin adoptioperheille kiintiöityjä lomia, mutta silloin loma ei todennäköisesti sisällä adoptioon liittyvää vertaisuutta.

Tuetut lomat aikuisten adoptoitujen ja adoptiovanhempien perheille, joissa on alaikäisiä lapsia. Lähikuvassa äiti suukottaa lapsen poskea.

Muistathan, että samalle perheelle voidaan myöntää tuettu loma korkeintaan joka kolmas vuosi ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana.


Tulevat tuetut lomat

heinä
21
huhti
17

Miten hakea lomalle?

Lomatukihakemus tehdään lomajärjestö Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n sivuilla. Perusteluihin kannattaa käyttää aikaa, sillä ne yleensä ratkaisevat, kenelle monista hakijoista lomatuki myönnetään.

Tuetut lomat ovat suunnattu ihmisille, joiden olisi muuten taloudellisesti haastavaa tai mahdotonta päästä lomalle. Myös terveydelliset ja sosiaaliset haasteet kannattaa mainita perusteina loman tarpeelle.

Aikuinen adoptoitu voi tuoda esille esimerkiksi vertaistuen ja -keskustelun tarpeen, adoption mahdolliset vaikutukset omaan elämään ja arkeen sekä mahdolliset kustannukset tukipalveluihin, kuten terapiaan liittyen. 

Adoptiovanhempien kannattaa mainita adoptioprosessin ja mahdollisen hakumatkan kustannukset sekä lapsen kotihoidon vaikutukset perheen talouteen sekä arkielämän kuormittavuus.

Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti ja luottamuksellisesti. STEA:n antamien ohjeiden mukaan tuetun loman voi saada korkeintaan kolmen vuoden välein ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Lomatukea myönnettäessä huomioidaan kaikilta lomajärjestöiltä myönnetty lomatuki.

Hakemuksessa kannattaa esittää myös vaihtoehtoisia loma-aikoja. Silloin kyse on muusta lomasta, jollaiselle muiden adoptioperheiden osuminen on epävarmaa.

Hakemukset säilyvät automaattisesti jonossa mahdollisia peruutuspaikkoja varten. Perusteluja-kohtaan on syytä kirjoittaa myös mahdolliset ruokavaliossa huomioitavat asiat. Lemmikkieläimen mukaan ottamisesta on sovittava suoraan lomakohteen kanssa.

HUOM! Adoptioperheet ry ei vastaa lomatukihakemuksista eikä päätä, keitä lomalle valitaan. Yhdistyksen kautta ei ole näin ollen mahdollista tiedustella lomalle hyväksymistä, vaan tiedustelut tehdään aina järjestävän lomajärjestön kautta.


Koska lomalle tulee hakea?

Lomatukihakemus tulee toimittaa suoraan lomajärjestöön viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää.

Tästä linkistä löydät Adoptioperheet ry:n tuetut lomat

Koska lomalle pääsystä ilmoitetaan?

Lomatuen myöntämisestä ilmoitetaan ainoastaan lomatuen saajille.

Kutsu lomalle lähetetään valituille noin kahta kuukautta ennen loman alkua MTLH:sta joko postitse tai hakijan antamaan ja vahvistamaan sähköpostiosoitteeseen.

Kielteisestä lomatukipäätöksestä ei ilmoiteta.


Mitä loma maksaa?

Vuoden 2024 lomaviikoilla aikuisten ja 17 vuotta täyttäneiden omavastuuosuus on 125 € ja alle 17-vuotiaat lapset lomailevat ilman omavastuuta.

MTLH laskuttaa omavastuuosuuden suoraan lomalle valituilta.

Lomaan sisältyvät täysihoito, majoitus, lomapaikan allasosaston ja/tai kuntosalin käyttö, mahdollinen ryhmäkohtainen ohjelma ja yleinen vapaa-ajan ohjelma. Lomatukea ei myönnetä matkakustannuksiin.


Lisätietoa tuetuista lomista

Kyselyjä voi tehdä Maaseudun Loma- ja Terveyshuolto ry:stä 2 kuukautta ennen haetun loman alkua arkisin klo 9–13 puhelinnumerosta 010 2193 460.

Voit lukea lisää tuetuista lomista ja niille hakemisesta lomajärjestö Maaseudun Loma- ja Terveyshuolto ry:n verkkosivuilta.

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki