Adoptioperheet ry sai tammikuussa uuden toiminnanjohtajan. Teologi Jenny Nyman on järjestöjen johtotehtävien konkari, jonka ydinosaamista ovat muutosjohtaminen, edunvalvonta ja verkostoituminen. Vapaa-ajallaan uusi yhdistyksemme luotsaaja innostuu fiftarimekoista ja luovasta kirjoittamisesta. (Teksti Päivi Suutari)
Kuka olet ja mistä tulet?
Olen Jenny Nyman, 37-vuotias teologian maisteri. Olen syntynyt Varsinais-Suomessa Laitilassa, jossa kävin myös kouluni ylioppilaaksi asti. Opiskelin Joensuussa teologiaa, ja kaupunki jäi henkiseksi kodikseni, vaikka ehdin asua siellä vain 4,5 vuotta ennen kuin työt toivat asumaan pääkaupunkiseudulle.
Joensuussa innostuin edunvalvonnasta, vaikuttamisesta ja opiskelijapolitiikasta. Silloinen Joensuun yliopisto oli viimeisiä politisoituneita kampuksia Suomessa ja tie ylioppilaskuntatoimintaan avautui yleensä jonkun puoluetaustaisen edustajistovaalilistan kautta. Sitä kautta löysin puolueista itselleni Kokoomuksen.
Minut valittiin myöhemmin Kokoomuksen opiskelijaliiton puheenjohtajaksi, missä tehtävässä toimin neljän vuoden ajan. Sen jälkeen toimin 4,5 vuotta Kokoomuksen Naisten Liiton pääsihteerinä ja viimeisimpänä Kokoomuksen Uudenmaan piirijärjestön toiminnanjohtajana 3,5 vuotta. Yhteensä järjestöuraa puolueessa kertyi melkein 12 vuotta ennen kuin tulin Adoptioperheet ry:n toiminnanjohtajaksi.
Miten kuvailisit persoonaasi?
Olen suurten tunteiden ihminen. Suhtaudun intohimoisesti itselleni tärkeisiin asioihin, kuten työhön, liikutun elokuvan loppukohtauksessa ja nauraa rätkätän vedet silmissä hauskoille jutuille. Minussa on myös herkkä ja haaveileva puoli, mikä näkyy parhaimmillaan tuottavana luovuutena, mutta myös ajoittaisena hajamielisyytenä.
Olen empaattinen, välitön, lojaali ja kannustava. Minulla on vahva hupsutteleva ja leikkisä puoli, mikä arkielämässä näkyy esimerkiksi pukeutumisessani. Sen lisäksi, että omistan yli 30 fiftarimekkoa mitä erikoisimmilla kuoseilla, käytän useimmiten korviksia, joissa seikkailevat milloin yksisarviset, leppäkertut tai Hello Kittyt, milloin popcornit, muffinssit ja puoliksi syödyt omenat.
Mainitse kolme vahvuuttasi työelämässä.
Olen helposti lähestyttävä ja tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Näiden ominaisuuksien ansiosta olen solminut laajan verkoston eri aloilla toimivien ja ennen kaikkea eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa. Suhtaudun ihmisiin
uteliaasti ja ennakkoluulottomasti ja pyrin kohtelemaan kaikkia yhdenvertaisesti ja reilusti.
Edunvalvonta ja vaikuttamistyö ovat vahvuuksiani. Suhtaudun asioihin intohimoisesti, ja minulla on palo parantaa maailmaa. Intohimo ei kuitenkaan riitä, vaan vaikuttamistyöhön tarvitaan myös verkostoja ja osaamista niin viestinnästä, vaikuttamisen mahdollisuuksista kuin poliittisesta päätöksenteostakin. Näitä taitoja olen saanut kehittää koko työurani ajan.
Olen myös innostava. Eniten palautetta olen aina saanut siitä, että saan ihmiset innostumaan, lähtemään mukaan ja uskomaan yhdessä sovittuihin tavoitteisiin.
Usein minulta myös kysytään, millä tavalla teologian maisterin koulutus sopii työuraani tai mitä hyötyä siitä on ollut työtehtävissäni. Olen aina vastannut niin, että koen olevani koulutusta vastaavissa töissä saarnaajana ja sielunhoitajana.
Mitä adoptio tarkoittaa sinulle?
Adoptio merkitsee minulle yhtä tapaa perheellistyä. Siinä kohtaavat vanhemmat, jotka haluavat lapsiperheen, ja lapsi, joka tarvitsee uuden mahdollisuuden perheeseen. Siinä kohtaavat sylin tarve ja halu tarjota syli. Adoption kautta syntyy erityisen tavallisia perheitä.
Miksi halusit tulla työskentelemään adoptioperheiden parissa?
Minulle tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Näiden asioiden puolesta olen saanut tehdä edunvalvontaa ja vaikuttamistyötä aiemminkin erityisesti naisjärjestön pääsihteerinä.
Koin, että Adoptioperheiden arvot ja tavoitteet kohtasivat sekä omien arvojeni että aiemman edunvalvonnallisen osaamiseni kanssa. Halusin olla tekemässä työtä adoptiovanhempien ja -odottajien sekä adoptoitujen yhdenvertaisuuden puolesta. Tiesin, että jos tulisin valituksi, tekisin yhdistyksen tavoitteiden puolesta kaikkeni.
Lisäksi pitkän linjan järjestöjohtajana minulle oli kiinnostava myös itse yhdistys: hyvämaineinen yhdistys, jolla on edelleen mahdollisuuksia kasvaa ja vahvistaa omaa vaikuttavuuttaan.
Verkostot ovat elinehto edunvalvonnalliselle vaikuttavuudelle sekä yhdistyksen asiantuntijaroolin kasvattamiselle. Asioita ei voi tehdä yksin.
Mikä on yllättänyt sinut uudessa työssäsi?
Jokaisessa tehtävässä on omat opettelunsa ja oppimisensa. Yllättävää aina uudessa tehtävässä (ja myöhemminkin, kun suhtautuu asioihin uteliaasti) on se, että miten paljon sitä luuleekin osaavansa ja tietävänsä, joka päivä oppii ja oivaltaa jotain uutta. Se on innostavaa ja pitää nöyränä.
Muistan ala-asteen luokkahuoneen seinältä aforismin, joka meni suunnilleen näin: ”Se, joka kysyy, on tyhmä hetken. Se, joka ei kysy, on tyhmä aina.” Tätä olen koittanut noudattaa. Työntekijöiden ja yhdistyksen kokemusasiantuntijoiden lisäksi myös verkostoista on merkittävä apu. Aina on joku, jolle soittaa, kun tarvitsee tietoa, taitoa tai vertaistukea.
Mikä tuo sinulle iloa työpäivään?
Työn merkityksellisyys tuo minulle iloa joka päivä. Saan myös valtavasti iloa myös siitä, että voin olla edesauttamassa ihmisiä onnistumaan ja oivaltamaan uusia asioita työssään ja itsessään.
Olen ennen kaikkea muutosjohtaja. Kehittäminen, uudistaminen ja jatkuva liike eteenpäin innostavat minua ihmisenä ja johtajana. Innostun uusien asioiden kokeilemisesta ja yrittämisestä. Toivon voivani levittää sellaista henkeä, jossa uusia asioita uskalletaan kokeilla silläkin uhalla, että kaikki niistä eivät toimi.
Innostun myös siitä, että ympärilläni on itseäni fiksumpia ammattilaisia, joilta voin oppia ja joiden kanssa viedä asioita yhdessä eteenpäin.
Entä vapaa-aikaasi?
Olen palannut vanhan rakkaan harrastuksen, luovan kirjoittamisen, pariin. Olen nuoresta tytöstä lähtien kirjoittanut runoja, tarinoita ja päiväkirjaa sekä juontanut koulun joulujuhlat ja pitänyt kevätjuhlapuheet.
Tykkään myös leipoa ja kokeilla uusia ruokia. Parhaina päivinä lopputulokset ovat todella hyviä, mutta aika ajoin keittiössäni sattuu ja tapahtuu. Yleensä mokat vaikuttavat onneksi ruokien ja leivonnaisten ulkonäköön, ei niinkään makuun.
Kaikkein tärkeintä ovat kuitenkin perhe ja ystävät, enkä yleensä jätä tilaisuutta käyttämättä, jos voin kutsua pienenkin merkkipäivän johdosta ystäviä kokoon.
Millainen merkitys verkostoilla on työssäsi?
Verkostot ovat elinehto edunvalvonnalliselle vaikuttavuudelle sekä yhdistyksen asiantuntijaroolin kasvattamiselle. Asioita ei voi tehdä yksin. Tarvitsemme oman osaavan porukkamme lisäksi heitä, jotka haluavat tukea tavoitteitamme ja tiedottaa niistä, sekä heitä, jotka voivat vaikuttaa lakeihin, käytäntöihin, sopimuksiin ja asenteisiin.
Verkostot ovat tärkeitä myös tiedon jakamisessa, vertaistuessa ja oppimisessa. Niiden kautta saa usein hyvin tietoa asioista, joita ei itse tiedä, ja myös sellaisista asioista, joista vain harva tietää. Omaan verkostoon kuuluvat myös usein ilahduttavasti jakavat omia verkostojaan, jos tai kun siellä voisi joku olla juuri meidän asiassamme avuksi. Vertaistuki on tärkeää ihan jokaiselle, ja samankaltaisissa tehtävissä toimivat ovat tässä kultaakin kalliimpia.
Korona-aikana erityisen hyödylliseksi olen huomannut verkostoistani heidät, jotka toimivat esimerkiksi IT-alalla tai sähköisen taloushallinnon asiantuntijoina, kun tukea ja apua on tarvittu nopeasti.
Millaista tulevaisuutta kohti haluat luotsata yhdistystä?
Haluan, että vahvistamme Adoptioperheiden asemaa asiantuntijana ja edunvalvojana entisestään. Olemme yhdistys, jolle soitetaan adoptioon liittyvissä asioissa sekä jota kuunnellaan niissä asioissa, jotka meidän jäsenillemme ja kohderyhmällemme ovat tärkeitä.
Samalla haluan, että luomme edellytyksiä järjestön kasvulle tavoittamalla entistä paremmin kohderyhmämme.
Uskon, että edunvalvonta on vaikuttamista ja vaikuttaminen viestintää. Viestinnällä tavoitamme sekä heidät, joihin haluamme vaikuttaa että heidät, joiden puolesta haluamme vaikuttaa.