Oppipolun aarteita

Teksti: Sointu odottaa toista lastaan, joka adoptoidaan kotimaasta. 
Juttu on julkaistu Adoptioperheet jäsenlehdessä 3_4/2020

Olen nykyisin syvästi kiitollinen kahdesta adoptioprosessistamme. Molemmat prosessit ovat kasvattaneet meitä omalla tavallaan ja ovat osa mittaamattoman arvokasta elämän oppipolkua. Opit ja oivallukset, joita olen saanut puolisoltani ja lapseltani, ovat laajentaneet näkökenttääni ja rikastuttaneet elämääni valtavasti. Kokemuksistamme rakentuu vahva me-henkisyys, joka kantaa väsymyksen hetkinä. Verrattuna elämään ennen adoptioprosesseja arvomme ovat nyt kirkastuneet.

Olen oppinut, ettei elämää voi hallita, vaan se on otettava vastaan lahjana, mitä ikinä se eteemme tuo. Olen oppinut, miten suuri lahja jokainen pieni ihminen tänne syntyessään on. Olen oppinut luottamaan elä­män kantavuuteen ja johdatukseen. Olen oppinut arvostamaan ihmisten elämän karikoita ja niistä syntyvää kasvua. Olen oppinut sietämään kaikenlaisia tunteita niin itsessäni kuin toisissa.

Olen oppinut juurten merkityksen – niin omien, mieheni kuin lapseni biologisten juurien. Olen myös oppinut, että kaikki lapsen saama rakkaus ja välittäminen on suurta rikkautta. Sijaisvanhempien ja biologisten vanhempien yhteyden vaaliminen kantaa ja vahvistaa lastani, niin uskon. Olen oppinut valtavasti lapsen kehityksestä, kasvusta, kiintymyssuhteesta ja niihin vaikuttavista häiriötekijöistä. Vanhemmuus on avannut silmäni ihmisen inhimillisyydelle. Myös armollisuus itseä ja omia vanhempia kohtaan on ollut iso oppi. Olen oppinut niin valtavasti, että en alkutaipaleella mitenkään olisi voinut tätä kaikkea nähdä.

Olen oppinut sietämään kaikenlaisia tunteita niin itsessäni kuin toisissa.

Lapsettomuushoitojen ja ensimmäisen adoptioprosessin loputtoman pitkältä tuntuneen odotuksen päätyttyä tunnen käyneeni elämän korkeakoulua jo pitkänkin oppimäärän. Silti olen joka hetki uuden oppimisen äärellä. Ja se on ihanaa!

Esikoisemme tullessa työskentelin luokassa, jossa olimme jo aiemmin saaneet seurata edellisen opettajan vauvavatsan kasvua ja äitiyslomalle jääntiä sekä ihastella myöhemmin vauvaakin. Nyt sama ryhmä sai kuulla ja nähdä perheellistymisen onnea myös adoptioprosessin kautta ja ihastella lastamme myö­hemmin työpaikallani käydessämme. Lasten kanssa syntyi paljon hyvää keskustelua adoptiosta. Ensimmäisten kysymysten joukossa oli kysymys: ”Aiotteko kertoa hänelle, että hänet on adoptoitu?” Vastasin, että ilman muuta kerromme, ja saimme keskustella luottamuksen rakentumisen ja rehellisyydenkin teemoista.

Koen, että avoimuus ja sitä kautta luottamus on aivan välttämätöntä, jotta lapsemme saisivat mahdollisuuden oppia elämän suurimpia ja merkityksellisimpiä asioita. Sellaisia ovat esimerkiksi ihmisten samanarvoisuus ja toinen toisemme kunnioittaminen aina elämän alusta sen loppuun saakka.

– Sointu

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki