Minä ja Sinä

Teksti: Ensimmäistä lasta kansainvälisen adoption kautta odottava Emilia.
Julkaistu verkkoartikkelina 09/2019

Olemme edenneet adoptioneuvonnan loppuun asti ja liikuttuneina luimme loppukesästä meistä kirjoitetun kotiselvityksen. Olen edelleen todella tyytyväinen siihen tapaan, miten meidät kohdattiin adoptioneuvonnan asiakkaina – ihmisinä. Koimme valmistautuvamme vuoden aikana sinun ...

Olemme edenneet adoptioneuvonnan loppuun asti ja liikuttuneina luimme loppukesästä meistä kirjoitetun kotiselvityksen. Olen edelleen todella tyytyväinen siihen tapaan, miten meidät kohdattiin adoptioneuvonnan asiakkaina – ihmisinä. Koimme valmistautuvamme vuoden aikana sinun saamiseen erilaisia näkökulmia pohtiessa ja juuri nyt ajattelemme olevamme täysin valmiit ottamaan vastaan juuri sinut. Taustoinesi, juurinesi, oman tarinasi kanssa. Vuoden aikana mieliimme on kirkastunut joitakin kuvia siitä, millainen on tuleva perheemme. Mielikuvamme saattaa muuttua vielä sinä aikana kun odotamme sinua kotiin. Ja varmasti muuttuukin.

Olemme keskustelleet läheistemme kanssa jonkin verran siitä, millaisia eroavaisuuksia on adoptioperheen ja biologisen perheen kesken. Suurin osa ystävistämme ja tuttavistamme on nähnyt erot suurempina kuin me itse. Mutta vain, koska heille asia on vieras ja uusi. On ollut ihanaa huomata, miten keskustelujen jälkeen monet ovat todenneet, etteivät näe meidän perhettämme itseasiassa enää mitenkään muuten syntyväksi. Adoptio on alkanut tuntumaan meidän itsemme lisäksi myös heistä ainoalta oikealta tavalta kasvaa perheeksi juuri meidän kohdallamme.

Olemme puhuneet sinusta, tulevasta lapsestamme, paljon kotona. Olemme pohtineet eroavaisuuksia, joita meissä on taustojemme ja juuriemme vuoksi – tai ehkä pikemminkin ansiosta. Huomaamme eroavaisuuden myös itsessämme verratessamme tilannetta vaikkapa vuoden tai kahden takaiseen. Mitä pidemmälle olemme polkua sinua vastaan kulkeneet, sitä vastaanottavaisempia olemme kaikelle sille informaatiolle, jota matkan varrella on mukaamme tarttunut. Olemme parhaillamme lopullisen maavalinnan edessä, vaikka kuvittelimme jo heti aluksi olevamme siitä täysin varmoja. Vuoden aikana rinnalle on noussut kuitenkin toinenkin vaihtoehto, jota emme vielä silloin osanneet ajatella realistisena. Tällä hetkellä ajattelemme sen olevan se oikea.

Maavalinnassa korostuu juuri nyt paitsi kohdemaan tilanne, myös se, millaisia eroavaisuuksia eri maista adoptoiduissa lapsissa on taustojen osalta. Toisessa kohdemaassa taustoista tiedetään yleisemmin enemmän kuin toisessa, adoptioon johtavat syyt eroavat myös jonkin verran toisistaan, vaikka koskaan emme voi sitä edes varmaksi tietää odotuksen tässä vaiheessa. Jokainen lapsi ja jokainen adoptio on yksilöllinen. Sydän sanoo juuri nyt, että intuitioon kannattaa luottaa. Ja näin aiomme toimia. Odotamme sinua rauhassa, sillä tulet osaksi meitä varmasti juuri sinä hetkenä kuin on tarkoitettu ja juuri sellaisena kuin olet silloisen tarinasi kanssa.

– Emilia

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki