Juhlavuosihumua

Kevään harjoittelijana hyppäsin maaliskuussa keskelle kiireisintä juhlavuosihumua. Yhdistyksen juhlavuoden teemaksi valikoitunut Kohtaamisia polkaistiin näyttävästi käyntiin #Adoptionilo-kampanjalla, jonka tarkoituksena oli nostaa esille arjen iloja perheissä, joita adoptio tavalla tai toisella koskettaa. Olimmekin pakahtua ...

Kevään harjoittelijana hyppäsin maaliskuussa keskelle kiireisintä juhlavuosihumua. Yhdistyksen juhlavuoden teemaksi valikoitunut Kohtaamisia polkaistiin näyttävästi käyntiin #Adoptionilo-kampanjalla, jonka tarkoituksena oli nostaa esille arjen iloja perheissä, joita adoptio tavalla tai toisella koskettaa. Olimmekin pakahtua onnesta, kun menestyneen kampanjan seurauksena elämänmakuisia ja koskettavia tarinoita tulvi sosiaaliseen mediaan. Kampanjan kiteytyksenä voidaankin siteerata edellistä toiminnanjohtajaamme Elinaa; ”Adoptio on yksi tapa perheellistyä, ihan tavallinen tapa. Ilonaiheet ovat ihan samoja kuin millä tahansa muullakin perheellä.”  Koskettavan kampanjan myötä adoptioperheet ja adoptoidut noteerattiin niin radio-ohjelmissa, paikallislehdissä kuin Ylen uutisissakin.

Juhlavuoden kunniaksi olemme halunneet muistaa erityisesti korvaamatonta työtä tekeviä vapaaehtoisiamme. Noin sata vapaaehtoistamme pyörittävät merkittävän suurta osaa yhdistyksemme vertaistoiminnasta, jota adoptioperheille, -odottajille ja adoptoiduille on Suomessa tarjolla. Harjoittelijana olen päässyt seuraamaan vapaaehtoisvoimin järjestettyjä tapahtumia aina sunnuntaibrunsseista Rovaniemen adoptioperheiden jäseniltaan, sekä Los Niños Del Solin maatapaamiseen Vierumäellä. Teemallisilla sunnuntaibrunsseilla on keväällä keskusteltu muun muassa kotimaan adoptiosta ja sisaruudesta. On ollut palkitsevaa nähdä ihmisiä jakamassa ajatuksiaan ja keskustelemassa yhteisistä, adoptioperheitä koskettavista haasteista ja arjen onnistumisista.

Jotta vertaistuesta ja yhdistyksen toiminnasta hyötyisivät mahdollisimman monet adoptioperheet ympäri Suomea, on tavoitteenamme kehittää toimintaa kattavammin koko Suomen laajuiseksi. Juhlavuoden kunniaksi jaammekin tapahtuma-avustuksia vapaaehtoisillemme toiminnan järjestämiseen. Myös toimistolla haluamme kohdata jäseniämme paremmin, minkä vuoksi työntekijämme kiertävätkin kesän aikana maatapaamisissa ympäri Suomea.

Juhlavuoden teeman mukaisesti olen itsekin päässyt kohtaamaan mitä upeimpia perheitä ja täydellä sydämellä työtään tekeviä vapaaehtoisia. Toimintaan osallistumisen myötä olen ennen kaikkea ymmärtänyt yhdistyksemme ytimen, vertaistuen, merkityksen. Olen päässyt todistamaan pyyteetöntä auttamisen iloa ja kohtaamisen riemua. Keväämme huipentui 20.5. Kaikkien perheiden adoptiopäivään Huimalassa, jossa perheet ja lapset pääsivät nauttimaan yhdessäolosta ja reippailuhallin vauhdikkaasta tarjonnasta. Myös vanhemmat saivat positiivisen pedagogiikan asiantuntijan Kaisa Vuorisen luennolla vinkkejä arkeen lasten luonteenvahvuuksien tunnistamiseen ja tukemiseen. Kymmeniä adoptioperheitä yhteen koonnut päivä sai arvoisensa päätöksen, kun eräs äiti kertoi minulle lapsensa löytäneen uuden ystävän päivän aikana. Juuri tällaisten kohtaamisten vuoksi yhdistyksessä töitä tehdään, jäseniä varten.

Olen ollut hyvin kiitollinen toimistollamme vallitsevasta kannustavasta ja avoimesta ilmapiiristä, joka on mahdollistanut sen, että kaikkien näkemyksiä ja ideoita arvostetaan ja kuunnellaan. Tällaisen ilmapiirin vallitessa myös järjestön toiminnan kehittäminen ja uusien ideoiden luominen on helpompaa. Haikeana päätän harjoitteluni, mutta luottavaisin mielin jätän yhdistyksen osaavien ja lahjakkaiden työntekijöidemme huoviin!

Kesäisin terveisin,
kevään harkkari Mimmi Mönkkönen

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki