Iloa adoptiokentälle

Puhelinsoittoon tiivistyy monen adoptiovanhemman suuren onnen hetki. Kun tieto kauan kaivatusta lapsesta vihdoin tulee, ei mikään pidättele. Maailma pysähtyy, sisin hyrisee, onni  kietoo kaapuunsa. Adoption iloa aidoimmillaan. Adoptioperheet ry lanseerasi vuosi sitten adoptoitujen viikon aikana #adoptionilo-kampanjan. ...

Puhelinsoittoon tiivistyy monen adoptiovanhemman suuren onnen hetki. Kun tieto kauan kaivatusta lapsesta vihdoin tulee, ei mikään pidättele. Maailma pysähtyy, sisin hyrisee, onni  kietoo kaapuunsa. Adoption iloa aidoimmillaan.

Adoptioperheet ry lanseerasi vuosi sitten adoptoitujen viikon aikana #adoptionilo-kampanjan. Halusimme muistuttaa, että adoptiossa on kyse aina suuresta ilosta, vaikka pitkät odotusajat, raskaat alkuhetket ja vielä hankalammat teinivuodet valtaavat palstatilan mediassa ja välillä mielessäkin.

Kampanjaa jatkettiin tänä keväänä. Oli sykähdyttävää huomata, kuinka moni lähti kampanjaan mukaan julkaisemalla sosiaalisessa mediassa kuvia omasta arjestaan, adoption ilosta. Myös yhteistyökumppanimme Pelastakaa Lapset, Interpedia ja Yhteiset Lapsemme osallistuivat kampanjaan. Kiitos heille siitä!

Adoption ilo on hieno kampanja, mutta se ei saa jäädä vain yhteen keväiseen viikkoon ja sosiaaliseen mediaan. Adoption ilon pitäisi olla koko adoptiokentän läpäisevä palveluasenne. Adoption ilon pitäisi kuulua lämpönä neuvontaa antavan sosiaalitekijän äänessä heti ensimmäisessä kohtaamisessa, sen pitäisi näkyä rohkaisevina sanoina palvelunantajien sähköpostivastauksissa, sen pitäisi tuntua kannustavana katseena jälkipalveluissa, helpottavana hymynä vertaistapahtumassa. Adoption ilon pitäisi olla kaikkien adoption
kanssa työtä tekevien käytetyin työkalu.

Adoption ilon levittäminen koko adoptiokentän palveluasenteeksi tulee olemaan yksi Adoptioperheet ry:n seuraavan strategiakauden tavoitteista. Uskomme, että adoptiokenttä on tähän valmis: asiakkaan hyvinvoinnin tärkeyttä tuskin kukaan kieltää. Uskomme, että niin hakijat, perheet kuin adoptoidutkin voivat paremmin, kun heidät kohdataan oikealla asenteella.

Vielä puhelinsoitosta. Huhtikuisena aamupäivänä puhelimeni soi. Sydän hyppäsi, kun näin, että puhelu tulee ministeri Sanni Grahn-Laasoselta. Hänen äänensä oli täynnä iloa, kun hän kertoi kehysriihen päätöksistä: adoptiovanhempien perhevapaat  nostetaan samalle tasolle muiden perheiden kanssa, ja vastedes vanhempainvapaan saavat myös yli 7-vuotiaan lapsen
adoptoivat.

Adoptioperheet ovat vihdoin samalla viivalla
ns. normiperheiden kanssa.

Vuosien edunvalvontatyö huipentui viimeisen puolen vuoden tiukkaan puserrukseen, ja se tuotti tuloksen. Adoptioperheet ovat vihdoin samalla viivalla ns. normiperheiden kanssa. Ja mikä tärkeintä, adoptiolapset ovat vihdoin tasa-arvoisia muiden lasten kanssa. Tämä on adoption iloa!

Pauliina Pulkkinen, Adoptioperheet ry:n hallituksen puheenjohtaja


Tuntuuko edunvalvonta ja erilaiset etuudet vaikealta aiheelta? Kats0 sivultamme tietoa/etuudet mitä yleisimmät perhe-etuudet tarkoittavat adoptioperheitten kannalta!

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki