Definition: Man

Teksti: Oscar Lehtinen

Har du någon gång funderat över vad det innebär att vara man? Vilka förväntningar finns på dig? Hur ser den ideala mannen ut? Vad är manligt? Finns det speciella regler för just män?

Det har jag gjort första gången på första klass då jag förväntades ta till våld mot någon finsk kille för att visa att vi ”hurrin” (svensktalande i Finland) inte tar någon skit. Inte så mycket senare lärde jag mig att pojkar inte skall leka med flickor, det tyckte jag var tråkigt. Jag föredrog att leka med flickor. Och så fortsatte livet i grundskolan tills man blev tonåring och började intressera sig för just flickor. Och om någon inte förstod att göra det så kommer jag ihåg texten, ”homot hirteen” (häng bögarna) på någon vägg. För en man är stark, om man inte är stark är man inte man. Om man är svag är man antingen kvinna eller homosexuell. Så såg världen ut där jag växte upp, även om jag inte trodde på allt själv.

Tänk om vi skulle ha två lådor, en ljusblå mansbox och en ljusröd kvinnobox och så ber du folk skriva på lappar egenskaper som de anser är kvinnliga eller manliga. Vilka ord tror du hamnar i den blåa lådan och vilka i den röda?

I filmen ”The mask you live in” (2015) diskuteras dessa egenskaper. Där säger pojkarna och männen: män gråter inte, män är bra på idrott, män är fysiskt starka, män vill knulla jämt, män tar för sig och män har pengar. Om vi män har dessa förväntningar på oss och ser kvinnlighet som motsatsen, vågar jag tro att vi är på en väldigt riskabel stig i livet.

Då vi inte visar våra riktiga känslor så stänger vi in dem tills vi exploderar eller imploderar. En del av oss agerar ut våra känslor, inte sällan genom våld. Och en del av oss vänder våldet mot oss själva och i värsta fall skjuter skallen av oss. Statistiken visar att ca 70% av de som tar livet av sig är män på samma gång som bara 20-30% av de som söker terapeutisk hjälp är män. Jag förstår det, det tog länge innan jag också började prata om mitt mående och sökte terapeutisk hjälp. Det var mycket lättare att dränka sin sorg och ilska med alkohol och fester.

Om du och jag vågar tala och vågar känna så gör det inte oss till mindre män. Det gör oss till bättre män, som är ansvarstagande, känslosamma, närvarande, empatiska och sårbara. Det är ord som jag vill sätta i en obunden låda där vi inte sorterar personer utgående från kön. Vi är alla unika och fina oavsett om vi har pengar, sixpack, är proffsidrottare, är kåta, har makt eller vågar visa våra känslor.

Oscar Lehtinen
Krisarbetare på Krisjouren för unga och en känslig man
Instagram & Twitter: mrlehtinen
Youtube: oaleh

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki