Rami Ruohonen syntyi Keniassa 23 vuotta sitten ja sai suomalaiset adoptiovanhemmat puolitoistavuotiaana. Viime kesänä Kuopion Pelastusopistosta valmistunut Rami pitää työstään, jossa jokaiseen päviään kuuluu yllätyksiä.
- Millaisia ajatuksia sinulla oli tulevasta ammatistasi lapsena?
Lapsena minulla ei ollut juuri tietoa pelastusalasta, koska suvussamme ei ole alalla työskenteleviä ihmisiä. Katsoin pelastajia aina ylöspäin ja ajattelin heitä sankareina, joista kaikki pitävät. Kiinnostuin alasta vasta 20-vuotiaana, joten ikinä ei ole liian myöhäsitä, jos vaan uskoo itseensä.
- Millainen on normipäiväsi töissä? Minulle yksi isoimmista syistä lähteä alalle oli se, että niin sanottuja normipäiviä ei olisi. Meille pelastajile jokainen työpäivä on erilainen, olimme sitten pelastuspuolella tai ensihoidossa. Ainoa normi on se, että kun työt alkavat klo 8 tai klo 17, on oltava valmiina lähtemään työkeikalle. Päivä alkaa työtehtävien jaolla sekä varusteiden, työkalujen ja ajoneuvojen tarkistuksella.
- Mitä ominaisuuksia pelastajalla tulee olla? Mielestäni pelastajalata ei vaadita mitään tarkalleen määriteltyjä ominaisuuskia. Jos kouluun pääsee, olet täyttänyt kaikki vaadittavat perusteet. Olen kuitenkin allala huomannut, että suurimmaksi osaksi olemme kaikki hyvin rehellistä porukkaa ja puhumme asioista suoraan. Ennen vanhaan näin ei ehkä ole tehty, mutta nykyään puhumme todella paljon. Tietenkin olemme kaikki urheilullisia.
- Mikä tekee sinut työssäsi iloiseksi? Iloiseksi minut tekee se, kun saan vilpittömästi auttaa ihmisiä hädässä ja näen saman tien työni tuloksen.
- Millaisia terveisiä haluat lähettää pelastajan ammatista haaveileville lapsille ja nuorille? Alalle tarvitaan jatkuvasti nuorta osaamista, ja sitä arvostetaan. Minun terveiseni ammatista haaveileville on se, että muistakaa käydä koulut niin hyvin kuin pystytte ja muistakaa reippailla myös ulkona harrastuksien parissa. Paloasemilla kannattaa käydä tutustumassa, miksei VPK-toimintaankin. Eli olkaa aktiivisia ja uteliaita. Näillä eväillä teistä voi tulla tulevaisuuden “sankareita”.