Ainahan te voitte adoptoida!

Tiedättehän sen tavallisen tarinan. Pariskunnalla on elämässään kaikki kunnossa, vain lapsi puuttuu. He hakeutuvat lapsettomuustutkimuksiin ja hedelmöityshoitoihin. Hoidot eivät tuota tulosta. ”Mutta ainahan te voitte adoptoida!” kannustavat kaikki. Niinpä pariskunta ...

Tiedättehän sen tavallisen tarinan. Pariskunnalla on elämässään kaikki kunnossa, vain lapsi puuttuu. He hakeutuvat lapsettomuustutkimuksiin ja hedelmöityshoitoihin. Hoidot eivät tuota tulosta. ”Mutta ainahan te voitte adoptoida!” kannustavat kaikki.

Niinpä pariskunta astuu toiveikkaana adoptiopolulle. He valitsevat useista vaihtoehdoista kohdemaan, joka tuntuu juuri heille eniten omalta. On sosiaalityöntekijän tapaamisia, kotikäynti ja asiakirjojen keräämistä. Vuoden-parin päästä perheeseen saapuu pieni suloinen vauva. Parin vuoden päästä hänelle adoptoidaan pikkusisarus. Ja he elävät elämäänsä onnellisena, ihan kuin mikä tahansa tavallinen perhe.

Mutta eihän se näin mene. Adoptiopolku on pitkä ja vastaan voi tulla mäkiä ja mutkia. Joskus voi tuntua, että edessä on umpikuja, joka ehkä sittenkin on risteys. Joskus matka pysähtyy itsestä riippumattomista syistä, joskus taas polku voi tuntua liian vaikeakulkuiselta ja uuvuttavalta.

Joku siirtyy adoptiopolulta sijaisvanhemmuuden tielle. Joku toinen taas päättää palata hedelmöityshoitoihin, ehkä kokeilla lahjasukusoluhoitoja. Lapsettomaksi jäämisen ei tarvitse olla viimeinen vaihtoehto. Kaksin tai yksin elämisen voi valita ja elää antoisaa elämää. 

Tarinoita lapsettomuudesta löydät Simpukka ry:n nettisivuilta.

Siinä missä Adoptioperheet tarjoaa tietoa ja tukea adoptiopolun eri vaiheissa, auttaa Simpukka risteyskohdissa. Meillä on esimerkiksi SYKE-verkosto (Simpukan yksin ja kaksin elävät) ja SimpukkaParit-toimintaa pariskunnille. Vertaistukea löytyy niin livenä, verkossa kuin somessakin. Muiden lapsettomien kokemuksista voit lukea Simpukka-lehdestä. Lapsettomuus saattaa mietityttää myös lapsen saamisen jälkeen, siksi meillä on toimintaa myös lapsellisille lapsettomille. Älä jää yksin!

 

Anne Lindfors 
Kirjoittaja on Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toiminnanjohtaja ja Etiopiasta adoptoidun tyttären äiti

 

ADOPTIOKESKENMENO
Valitettavasti osa adoptioprosesseista keskeytyy, tyypillinen syy voi olla sairastuminen, avioero tai ikärajan saavuttaminen. Adoptiokeskenmeno on raskas taakka kantaa yksin, on prosessi sitten keskeytynyt odotetusti tai yllättäin. Tai on vasta keskeytymässä.
Adoptioperheet ry järjestää kerran kaudessa (keväällä ja syksyllä) vertaischatin tällä teemalla. Mikäli et halua enää vierailla yhdistyksen sivuilla, hae sanalla ”adoptiokeskenmeno”, niin saat ajankohdan selville. Kannustamme myös hakeutumaan yhteistyökumppanimme Simpukan toimintaan ja vertaistuen pariin.

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki