Lämna bort masker och fasader

Sabina Söderlund-Myllyharju är ledare för lokalgruppen Vuxna adopterade i huvudstadsregionen och styrelsesuppleant i Adoptivfamiljer rf

Vissa människor anser att jag inte borde låta mitt förflutna få så stor plats i mitt liv. ”Varför tänker du så mycket på din bakgrund?” säger de. ”Livet är här och nu. Glöm det som varit.” Som ung adopterad är det lätt att bara nicka och le när någon välmenande säger att du ju fått det så bra i Finland. ”Du måste vara lycklig”, säger de, men väntar sig sällan något svar.

Än idag kan det hända att jag bara nickar och ler, dels för att jag inte gärna går in i konflikter, men dels också för att jag är rädd att bli dömd som ett misslyckat integrationsfall om jag berättar om sorgen och brustenheten som finns kvar även efter 40+ år. Detta är något jag vill komma bort ifrån, så att jag kan bli allt mer äkta och öppen både inför mej själv och andra. För samtidigt som jag är glad och tacksam över familj, vänner och en trygg uppväxt i Finland, så har förlusten av min första familj och avsaknaden av kontakt med min kulturella bakgrund lämnat djupa sår i mitt hjärta.

Du måste vara lycklig”, säger de, men väntar sig sällan något svar.

Lyckligtvis finns det idag många som förstår denna dualitet, och att det ena inte behöver utesluta det andra. Genom åren har jag fått mycket stöd och hjälp av att läsa om andra adopterades tankar, samt genom att samtala med andra adopterade. Att kunna lämna bort masker och fasader är både skrämmande och befriande på samma gång!

Om du som adopterad idag känner dej ensam med dina tankar och känslor, hoppas jag att du vågar ta kontakt med någon du har förtroende för. Jag ställer gärna upp och bollar tankar med dig, det är bara att höra av sig!


Kolla programmet för den årliga Marsträffen den 26 mars 2022 i Helsingfors

Om du vill ha råd och handledning met add söka dina rötter kolla vår guide Rötter (PDF-fil öppnas på en nya sida)

Mera information om aktiviteter för adopterade fås från vår sida för adopterade