Viisi myyttiä adoptioperheiden tuetuista lomista

Tuettu loma voi auttaa perhe-elämän solmujen avaamisessa. Silti osa tuettua lomaa tarvitsevista adoptioperheistä jättää hakemuksen tekemättä, kenties näiden virheellisten mielikuvien johdosta.   ”Ei me sinne päästä, kun ollaan työssäkäyviä ihmisiä.” ...

Tuettu loma voi auttaa perhe-elämän solmujen avaamisessa. Silti osa tuettua lomaa tarvitsevista adoptioperheistä jättää hakemuksen tekemättä, kenties näiden virheellisten mielikuvien johdosta.

 

”Ei me sinne päästä, kun ollaan työssäkäyviä ihmisiä.”

Lomatukea myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.  Joku perheenjäsenistä voi olla fyysisesti pitkäaikaissairas, adoptoidun lapsen kiintymystrauma vie voimat koko perheeltä, tai aikuinen adoptoitu ei ole koskaan avautunut taustastaan ja kaipaa nyt kipeästi vertaistukea. Tuetun loman tarve perustellaan vapaamuotoisesti hakemuksessa, ja lomatuki myönnetään lomaa eniten tarvitseville.

”Ne paikat on ankeita ja laitosmaisia, tulee mieleen lastenkoti.”

Imatran kylpylän aula

Vuosikymmenten takainen mielikuva kuntoutuskeskuksista muista tuettujen lomien järjestämispaikoista on aika heittää romukoppaan viimeistään nyt. Esimerkiksi adoptioperheiden tuettu pääsiäisloma pidettiin tänä vuonna Imatran Kylpylässä, jonka upea kylpylä Taikametsä, monipuoliset buffet-ruokailut ja kaunis luontoympäristö saivat osakseen positiivista hämmästelyä ja kiitosta. ”Laitosmaisuus” ei useinkaan voisi olla kauempana todellisuudesta.

”Siellä vain vatvotaan adoptioasioita, enkä tässä elämäntilanteessa jaksa sellaista.”

huivitanssia jumppasalissaTuettujen lomien ohjelmarungosta vastaa lomakohde ja sen ohjaajat. Ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi vesijumppaa aikuisille, liikuntaseikkailuja lapsille ja makkaranpaistoa koko perheelle. Lisäksi omatoimiset liikuntamahdollisuudet ovat lomakohteissa hyvät. Tarjolla on myös adoptioperheille suunnattua vertaisohjelmaa, jonka toteutuksesta vastaa Adoptioperheet ry:n nimeämä vertaisohjaaja. Osallistuminen kaikkeen ohjelmaan on vapaaehtoista, joten jos voimavarat eivät riitä ohjattuun toimintaan, on lupa myös olla, levätä ja vahvistaa perheen sisäisiä vuorovaikutussuhteita.

 

”Ei siellä oikeasti saa vertaistukea.”

Moni lapsi ja vanhempi saa valtavasti voimaa huomatessaan, ettei olekaan haasteidensa kanssa yksin. Tuetun loman vertaistukikokemukset ovat ilahduttavan monimuotoisia. Joku kokee hyötyvänsä eniten teeman ympärille sidotuista ryhmäkeskusteluista, kun taas toinen löytää sielunkumppanin uima-altaasta. Ajatuksia on mutkatonta vaihtaa aamiaispöydässä tai metsäpolulla. Vertaisuuden tunne syntyy jo siitä, kun ei tarvitse alustaa asioita. Kukaan ei kysele adoptiokliseitä – kuten ”tiedättekö jotain lapsenne oikeista vanhemmista” – saati avaa keskustelua aikuisen kansainvälisesti adoptoidun kanssa englanniksi.

”Ei se lyhyt loma mitään auta.”

kolmen ihmisen jalat, sitovat keilailukenkien nauhojaKyllä muuten auttaa! Kun voimat eivät mene arjen pyörittämiseen, saattaa huomata yllättäviäkin asioita. Kuten vaikka sen, että se samassa huoneessa lomaileva toinen aikuinen ei olekaan pelkästään isä tai äiti vaan myös puoliso. Ja sekin taatusti auttaa arjessa eteenpäin, jos erityistarpeisen lapsen yksinhuoltaja saa ensimmäisen oman hetkensä moneen kuukauteen. Parhaimmillaan perheen elämä voi kääntyä kokonaan uudelle polulle vertaiselta kuullun käytännön kokemuksen myötä. Usko perheen omiin voimavaroihin ja adoption iloon vahvistuu.

——————————————————————————–
Kirjoittaja oli mukana adoptioperheiden tuetulla lomalla Imatran kylpylässä pääsiäisenä 2019. Loma oli Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n järjestämä ja Veikkauksen tukema.
Lue lisää tuetuista lomistamme! 

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki