Haluamme edistää adoptoitujen ja adoptiovanhempien hyvinvointia Suomessa. Teemme siksi yhteistyötä monenlaisten toimijoiden kanssa tuottaen ja välittäen tutkittua ja kokemuksellista tietoa.

Edustamme adoptoituja ja adoptio-odottajia ja -vanhempia mm. sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimivan Valviran adoptiolautakunnan täysistunnoissa sekä erilaisissa verkostoissa.

Olemme osa Monimuotoiset perheet -verkostoa ja jäseninä Lastensuojelun keskusliitossa, SOSTE ry:ssä ja Väestöliitossa.

Jäsenyys pohjoismaisessa adoptiojärjestöjen verkostossa (Nordic Adoption Council, vuodesta 2008) antaa loistavat mahdollisuudet kehittää toimintaa yhteistyössä ruotsalaisten, norjalaisten, tanskalaisten ja islantilaisten toimijoiden kanssa. Teemme  yhteistyötä kaikkien adoptiotahojen kanssa – Helsingin kaupungin adoptiopalvelu (adoptioneuvonta ja jälkiseuranta, eivät enää ota vastaan uusia asiakkaita palvelunantajana),  Interpedia ry , Pelastakaa Lapset ryYhteiset Lapsemme ry sekä muiden adoptioon liittyvien toimijoiden kanssa.
Aikuisten adoptoitujen järjestöt Adopterade Finland rf ja Aikuiset Adoptoidut ry ovat sulautuneet yhdistykseemme ja lopettaneet oman toimintansa.

Lisäksi vaikutamme adoptioon liittyviin mielikuviin median kautta.

Yhteistyössä tietopaketti perhehoidon ja adoption suhteesta

Adoptioperheet ry ja Perhehoitoliitto kokosivat yhteisen tietopaketin Sijoituksesta adoptioon? (PDF aukeaa uuteen ikkunaan) yhdessä muiden lastensuojelukentän ammattilaisten kanssa. Se julkaistiin  marraskuussa 2022 webinaarin yhteydessä.

Vapaasti ladattava tietopaketti antaa neutraalia tietoa kaikille osapuolille; perhehoitajille, sijoitetuille lapsille, syntymävanhemmille ja ammattilaisille. Aihe herättää paljon tunteita, mutta on tärkeää välittää tietoa, että asiasta voi ja saa puhua. 

Adoptioperheet ry selvitti vuonna 2017 ammattilaisten asenteita adoptiota kohtaan. Adoptiolakia uudistettaessa ajateltiin, että lakiin kirjattu lapsen oikeus pitää yhteyttä syntymävanhempiin eli avoin adoptio olisi yksi työkalu, jota voisi lapsen edun mukaisesti harkita, kun jälleenyhdistäminen syntymäperheen kanssa ei ole mahdollista. Tätä mahdollisuutta on kuitenkin käytetty vähän.

Myös LSKL kirjoitti aiheesta blogissaan Lapsen oikeutta pysyvyyteen tulisi vahvistaa (12.1.2023)

Materiaalia edunvalvontaan liittyen (päivitetty 21.5.2018)

Ole meihin yhteydessä, jos sinulla on edunvalvontaan ja vaikuttamiseen liittyviä huolia tai ideoita!

  • Jenny Nyman Ahokas
    Jenny Nyman Ahokas toiminnanjohtaja

    Yhteyshenkilö median, edunvalvonnan ja sidosryhmien osalta
    040 538 4652

X