Tuetut lomat

Tuetut lomamme on tarkoitettu kaikille kohderyhmillemme, aikuisten adoptoitujen ja sekä kotimaan että kv-adoption kautta adoptoineille perheille, joissa on alaikäisiä lapsia.

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry on myöntänyt meille kaksi lomaa vuodelle 2024, pääsiäisen aikoihin Savonlinnassa ja heinäkuun lopussa Rokualla Pohjois-Suomessa. Lomajärjestö tekee valinnat tuetuille lomille, ja he ilmoittavat valituille. Myös mahdollisissa peruutustapauksissa kannattaa olla suoraan yhteydessä MTLH:oon.

Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n logo

Tuetut lomat 2024

Huom!

Vuoden 2024 tuettujen lomien hakulomake päivitetään vasta lokakuussa 2023. Ennen sitä tietoja ei löydy lomajärjestön verkkosivuilta.

Pääsiäisen loma Tanhuvuoren urheiluopistolla

Ajankohta: to 28.03.2024 – ti 02.04.2024
Lomateema: Vertaisloma lapsiperheille
Lomapaikka: Tanhuvaaran Urheiluopisto (Moinsalmentie 1042, 57230 Savonlinna)
Osallistujamäärä: 10 perhettä (yhteensä 20 aikuista ja noin 20 lasta)
Hakuaikaa päättyy:  3 kk ennen loman alkamista

MTLH:n sähköinen hakulomake. Voit myös tulostaa lomakkeen ja postittaa sen määräaikaan mennessä MTLH:lle.  

Heinäkuun loma Rokualla

Ajankohta: su 21.07.2024 – pe 26.07.2024
Lomateema: Vertaisloma lapsiperheille
Lomapaikka: Rokua Health & Spa  (Kuntoraitti 2, 91670 Rokua)
Osallistujamäärä: 10 perhettä (yhteensä 20 aikuista ja noin 20 lasta)
Hakuaika päättyy: 3 kk ennen loman alkamista

MTLH:n sähköinen hakulomake. Voit myös tulostaa lomakkeen ja postittaa sen määräaikaan mennessä MTLH:lle.  

Ei me varmaan voida hakea sinne….

Tuetut lomat on tarkoitettu adoption koskettamille perheille, joissa toivotaan yhteistä aikaa. Lue millaisia harhaluuloja hakemiseen liittyy!

Blogikirjoitus ”Viisi myyttiä Adoptioperheitten tuetuista lomista”

5 kysymystä tuettujen lomien asiantuntijalle

MTLH:n toiminnanjohtaja Anne Ylöselle vastaa kysymyksiin tuetuista lomista. Lue Päivi Suutarin kokoamasta jutusta, mitä etua on hakea no. yhdistyksen omalle erityisryhmälle osoitetulle lomalle ja mitä hakemuksessa kannattaa huomioida.

Ja MTLH:n sivuilta löytyy tietoa myös yleisesti kysyttyihin kysymyksiin (aukeaa eri välilehdelle).

Mikä tuettu loma?

Tuetulla lomalla on mahdollisuus koko perheen voimin ladata akkuja adoptioperheen arkeen. Lomiin sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, ryhmäkohtainen ohjelma, yleinen vapaa-ajanohjelma, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö. Perhelomilla 1–4 vuotiaiden lastenhoito (4 x 2 h), jonka järjestää lomapaikka.

Aikuiset ja 17 vuotta täyttäneet maksavat lomasta omavastuun (25 €/henkilö/vrk), mutta lapset (alle 17-vuotiaat) pääsevät lomailemaan ilmaiseksi. Lomalla on mahdollista kokoontua vertaisten kesken, ja lomapaikka tarjoaa mukavaa tekemistä kaikenikäisille. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Hakemus lomalle tulee jättää viimeistään kolme (3) kuukautta ennen loman alkamisajankohtaa. Voit hakea luonnollisesti myös muita tuettuja perhelomia kuin adoptioperheille kiintiöityjä lomia. Muistathan, että samalle perheelle voidaan myöntää tuettu loma vain joka toinen vuosi.

Miten hakea lomalle?

Lomatukihakemus tehdään järjestävän lomajärjestön sivuilla. Jos haluat, voit hakea myös jollekin muulle lomajärjestöjen tuetulle perhelomalle kuin adoption kohderyhmille suunnatulle. MTLH on tuottanut videon ohjeeksi sähköisen lomakkeen täyttämisestä. Katso alta, miten perustella perheesi tarve tuetulle lomalle. Perusteluihin kannattaa käyttää aikaa, sillä ne yleensä ratkaisevat, kenelle monista hakijoista lomatuki myönnetään.

HUOM! Adoptioperheet ry ei vastaa lomatukihakemuksista eikä päätä, keitä lomalle valitaan. Yhdistyksen kautta ei ole näin ollen mahdollista tiedustella lomalle hyväksymistä, vaan tiedustelut tehdään aina järjestävän lomajärjestön kautta.

Lomatuki myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein.

Aikuinen adoptoitu voi tuoda esille esim. vertaistuen ja -keskustelun tarpeen, adoption mahdolliset vaikutukset omaan elämään ja arkeen sekä mahdolliset kustannukset esim. tukipalveluihin kuten terapiaan liittyen. 

Adoptiovanhempien kannattaa mainita adoptioprosessin ja mahdollisen hakumatkan kustannukset sekä lapsen kotihoidon vaikutukset perheen talouteen, sekä arkielämän kuormittavuus.

Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti ja luottamuksellisesti. STEA:n antamien ohjeiden mukaan lomatukea voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi. Poikkeuksia lomatuen myöntämisessä voidaan tehdä ainoastaan omaishoitajien kohdalla, heille lomatuki voidaan myöntää harkiten peräkkäisinäkin vuosina. Tällöinkin huomioidaan muut hakijat ja etusijalle menevät hakijat, joilla edellisestä lomatuesta on pidempi aika tai ovat ns. ensikertalaisia lomatuen hakijoita. Lomatukea myönnettäessä huomioidaan kaikilta lomajärjestöiltä myönnetty lomatuki.

Hakemuksessa kannattaa esittää myös vaihtoehtoisia loma-aikoja. (Tosin silloin kyse on muusta lomasta, jollaiselle muiden adoptioperheiden osuminen on epätodennäköistä.) Hakemukset säilyvät automaattisesti jonossa mahdollisia peruutuspaikkoja varten. Perusteluja-kohtaan on syytä kirjoittaa myös mahdolliset ruokavaliossa huomioitavat asiat. Lemmikkieläimen mukaan ottamisesta on sovittava suoraan lomakohteen kanssa.

Koska lomalle tulee hakea?

Lomatukihakemus tulee toimittaa suoraan lomajärjestöön viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää.

Koska lomalle pääsystä ilmoitetaan?

Lomatuen myöntämisestä ilmoitetaan ainoastaan lomatuen saajille. Kutsu lomalle lähetetään valituille noin kahta kuukautta ennen loman alkua MTLH:sta joko postitse tai hakijan antamaan/vahvistamaan sähköpostiosoitteeseen. Kielteisestä lomatukipäätöksestä ei ilmoiteta.

Mitä loma maksaa?

Vuoden 2023 lomaviikoilla aikuisten ja 17 vuotta täyttäneiden omavastuuosuus on 150 € ja alle 17-vuotiaat lapset lomailevat ilman omavastuuta. MTLH laskuttaa sen suoraan lomalle valituilta. Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus, lomapaikan allasosaston ja/tai kuntosalin käyttö, mahdollinen ryhmäkohtainen ohjelma ja yleinen vapaa-ajan ohjelma. Lomatukea ei myönnetä matkakustannuksiin.

Lisätietoja MTLH:lta

Kyselyjä voi tehdä MTLH:sta 2 kuukautta ennen haetun loman alkua arkisin klo 9.00 – 13.00 puhelinnumerosta 010 2193 460.

Lomajärjestö on koonnut verkkosivuilleen vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin tuetuista lomista.

MTLH:n lomahakemukseen verkossa

Adoptioperheiden lasten ja nuorten oma leiritoiminta

X