Tuetut lomat

Tuetut lomamme on tarkoitettu kaikille kohderyhmillemme, aikuisten adoptoitujen ja sekä kotimaan että kv-adoption kautta adoptoineille perheille, joissa on alaikäisiä lapsia.

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry on myöntänyt meille kolme lomaa vuodelle 2022, perinteisen pääsiäisloman Vuokatissa ja kaksi heinäkuussa Pajulahteen. Lomajärjestö tekee myös valinnat tuetuille lomille, ja he ilmoittavat valituille. Myös mahdollisissa peruutustapauksissa kannattaa olla suoraan yhteydessä MTLH:oon.

Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n logo

Lomajärjestöt seuraavat tarkkaan tilannetta ja päivittyviä viranomaisohjeita. Ihmisten terveys ja turvallisuus ovat etusijalla sosiaalisessa lomatoiminnassa.

Jos jokin loma perutaan, lomajärjestö on yhteydessä lomalle valittuihin.

MTLH on koonnut koronaa koskevat, useimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset verkkoon: mtlh.fi/loman-hakeminen/korona-usein-kysytyt-kysymykset/

Koronaohjeistus tuettuihin lomiin liittyen

  • Lomakohteissa noudatetaan viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Hygieniaan, turvaväleihin, ohjelmien järjestämiseen on muun muassa kiinnitetty erityistä huomiota.  

  • Osa lomakohteista on ottanut käyttöön koronapassin tuetuilla lomilla. Linjaus koskee yli 16-vuotiaita lomalaisia. Koronapassi on käytössä lomakohteissa, joiden alueella on voimassa koronarajoituksia. Passi tarkistetaan lomalle saapuessa. (Lisätietoa MTLH:n sivuilla)
  • MTLH suosittelee vahvasti kasvomaskin käyttämistä. Suositus koskee ensisijaisesti yli 12-vuotiaita. 

  • Lomalainen arvioi itse, voiko osallistua lomalle. Lomalaisten tulee noudattaa lomalla turvallisuusohjeita: noudattaa turvavälejä, pestä käsiä usein ja yskiä hihaan. Lomalle ei saa osallistua flunssaoireisena ja loma tulee peruuttaa, jos sairastuu. 

  • Mikäli lomalainen kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hänen kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, onko osallistuminen suositeltavaa.
  • MTLH on koonnut koronaa koskevat, useimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset verkkoon: mtlh.fi/loman-hakeminen/korona-usein-kysytyt-kysymykset/

Tuettujen lomien ajankohdat ja tarkemmat tiedot

PERINTEINEN ADOPTIOPERHEIDEN PÄÄSIÄISLOMA

Ajankohta: Pääsiäinen 14.04.2022 -19.04.2022
Lomateema: Voimaa vertaisuudesta -lomat lapsiperheille
Lomapaikka: Vuokatin Urheiluopisto (Opistontie 4, 88610 Vuokatti)
Osallistujamäärä: 10 perhettä (yhteensä 20 aikuista ja noin 20 lasta)
Hakuaika päättyy: 14.01.2022

Lomalle hyväksyttyihin on oltu yhteydessä lomajärjestöstä!

Hae lomalle MTLH:n sähköisellä lomakkeella (Valitse ensin ”lapsiperhelomat” ja sen jälkeen yhteistyökumppanien valikosta ”adoptioperheet”, sen jälkeen ”etsi”-nappula. Nykyinen lomake ei mahdollista suoraan meidän lomiin linkkaamista.) tai tulosta se ja postita määräaikaan mennessä MTLH:lle.  

HEINÄKUUN LOMA PAJULAHDELLA A)

Ajankohta: Heinäkuu 10.07.2022 -15.07.2022
Lomateema:  Meidän perheen -loma lapsiperheille
Lomapaikka: Liikuntakeskus Pajulahti (Pajulahdentie 167, 15560 Nastola)
Osallistujamäärä: 10 perhettä (yhteensä 20 aikuista ja noin 20 lasta)
Hakuaika päättyy: 10.04.2022

Hae lomalle MTLH:n sähköisellä lomakkeella (Pääset Adoptioperheet ry:n lomien listaukseen.) Voit myös tulostaa lomakkeen ja postittaa sen määräaikaan mennessä MTLH:lle.  

HEINÄKUUN LOMA PAJULAHDELLA B)

Ajankohta: Heinäkuu 17.07.2022 -22.07.2022
Lomateema:  Meidän perheen -loma lapsiperheille
Lomapaikka: Liikuntakeskus Pajulahti (Pajulahdentie 167, 15560 Nastola)
Osallistujamäärä: 10 perhettä (yhteensä 20 aikuista ja noin 20 lasta)
Hakuaika päättyy: 17.04.2022

Hae lomalle MTLH:n sähköisellä lomakkeella (Pääset Adoptioperheet ry:n lomien listaukseen.) Voit myös tulostaa lomakkeen ja postittaa sen määräaikaan mennessä MTLH:lle.  

tuettujen lomien paikat Suomen kartalla

EI ME VARMAAN VOIDA HAKEA SINNE….

Tuetut lomat on tarkoitettu adoption koskettamille perheille, joissa toivotaan yhteistä aikaa. Lue millaisia harhaluuloja hakemiseen liittyy!

Blogikirjoitus ”Viisi myyttiä Adoptioperheitten tuetuista lomista”

 

5 KYSYMYSTÄ TUETTUJEN LOMIEN ASIANTUNTIJALLE

MTLH:n toiminnanjohtaja Anne Ylöselle vastaa kysymyksiin tuetuista lomista. Lue Päivi Suutarin kokoamasta jutusta, mitä etua on hakea no. yhdistyksen omalle erityisryhmälle osoitetulle lomalle ja mitä hakemuksessa kannattaa huomioida.

 

Ja MTLH:n sivuilta löytyy tietoa myös yleisesti kysyttyihin kysymyksiin (aukeaa eri välilehdelle).

Tuetulla lomalla on mahdollisuus koko perheen voimin ladata akkuja adoptioperheen arkeen. Lomiin sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, ryhmäkohtainen ohjelma, yleinen vapaa-ajanohjelma, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö. Perhelomilla 1-3 -vuotiaiden lastenhoito (4 x 2 h), jonka järjestää lomapaikka.

Aikuiset maksavat lomasta omavastuun (20€/henkilö/vrk), mutta lapset (alle 17-vuotiaat) pääsevät lomailemaan ilmaiseksi. Lomalla on mahdollista kokoontua vertaisten kesken, ja lomapaikka tarjoaa mukavaa tekemistä kaikenikäisille. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Hakemus lomalle tulee jättää viimeistään kolme (3) kuukautta ennen loman alkamisajankohtaa. Voit hakea luonnollisesti myös muita tuettuja perhelomia kuin adoptioperheille kiintiöityjä lomia. Muistathan, että samalle perheelle voidaan myöntää tuettu loma vain joka toinen vuosi.

Miten hakea lomalle?

Lomatukihakemus tehdään järjestävän lomajärjestön sivuilla. Jos haluat, voit hakea myös jollekin muulle lomajärjestöjen tuetulle perhelomalle kuin adoption kohderyhmille suunnatulle. MTLH on tuottanut videon ohjeeksi sähköisen lomakkeen täyttämisestä. Katso alta, miten perustella perheesi tarve tuetulle lomalle. Perusteluihin kannattaa käyttää aikaa, sillä ne yleensä ratkaisevat, kenelle monista hakijoista lomatuki myönnetään.

HUOM! Adoptioperheet ry ei vastaa lomatukihakemuksista eikä päätä, keitä lomalle valitaan. Yhdistyksen kautta ei ole näin ollen mahdollista tiedustella lomalle hyväksymistä, vaan tiedustelut tehdään aina järjestävän lomajärjestön kautta.

Lomatuki myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein.

Aikuinen adoptoitu voi tuoda esille esim. vertaistuen ja -keskustelun tarpeen, adoption mahdolliset vaikutukset omaan elämään ja arkeen sekä mahdolliset kustannukset esim. tukipalveluihin kuten terapiaan liittyen. 

Adoptiovanhempien kannattaa mainita adoptioprosessin ja mahdollisen hakumatkan kustannukset sekä lapsen kotihoidon vaikutukset perheen talouteen, sekä arkielämän kuormittavuus.

Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti ja luottamuksellisesti. STEA:n antamien ohjeiden mukaan lomatukea voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi. Poikkeuksia lomatuen myöntämisessä voidaan tehdä ainoastaan omaishoitajien kohdalla, heille lomatuki voidaan myöntää harkiten peräkkäisinäkin vuosina. Tällöinkin huomioidaan muut hakijat ja etusijalle menevät hakijat, joilla edellisestä lomatuesta on pidempi aika tai ovat ns. ensikertalaisia lomatuen hakijoita. Lomatukea myönnettäessä huomioidaan kaikilta lomajärjestöiltä myönnetty lomatuki.

Hakemuksessa kannattaa esittää myös vaihtoehtoisia loma-aikoja. (Tosin silloin kyse on muusta lomasta, jollaiselle muiden adoptioperheiden osuminen on epätodennäköistä.) Hakemukset säilyvät automaattisesti jonossa mahdollisia peruutuspaikkoja varten. Perusteluja-kohtaan on syytä kirjoittaa myös mahdolliset ruokavaliossa huomioitavat asiat. Lemmikkieläimen mukaan ottamisesta on sovittava suoraan lomakohteen kanssa.

Koska lomalle tulee hakea?

Lomatukihakemus tulee toimittaa suoraan lomajärjestöön viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää.

Koska lomalle pääsystä ilmoitetaan?

Lomatuen myöntämisestä ilmoitetaan ainoastaan lomatuen saajille. Kutsu lomalle lähetetään valituille noin kahta kuukautta ennen loman alkua MTLH:sta joko postitse tai hakijan antamaan/vahvistamaan sähköpostiosoitteeseen. Kielteisestä lomatukipäätöksestä ei ilmoiteta.

Mitä loma maksaa?

Vuoden 2021 lomaviikoilla aikuisten j 17 vuotta täyttäneiden omavastuuosuus on 100 € ja alle 17-vuotiaat lapset lomailevat ilman omavastuuta. MTLH laskuttaa sen suoraan lomalle valituilta. Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus, lomapaikan allasosaston ja/tai kuntosalin käyttö, mahdollinen ryhmäkohtainen ohjelma ja yleinen vapaa-ajan ohjelma. Lomatukea ei myönnetä matkakustannuksiin.

Lisätietoja MTLH:lta

Kyselyjä voi tehdä MTLH:sta 2 kuukautta ennen haetun loman alkua arkisin klo 9.00 – 13.00 puhelinnumerosta 010 2193 460.

Lomajärjestö on koonnut verkkosivuilleen vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin tuetuista lomista.

MTLH:n lomahakemukseen verkossa

Adoptioperheiden lasten ja nuorten oma leiritoiminta

X