Min erfarenhet av dna-test

Jag har länge varit väldigt intresserad i olika frågor kring både identitet och etnicitet, och framförallt i deras olika kombinationer. Till exempel har jag alltid identifierat mig som en finländare, eller i ibland som finlandssvensk. Jag använder ordet ibland, eftersom finlandssvenskhet enligt mig är en identitetsfråga, som kan vara besvärlig att konkretisera och något som jag själv har haft olika åsikter om under olika perioder i mitt liv. I alla fall, etniskt har jag alltid identifierat mig som finsk.

En annan grej som jag varit intresserad av ett tag, är min släkt och dess historia. Varifrån jag kommer, och framförallt varifrån de äldre generationerna i min släkt kommer ifrån. När jag hörde om olika dna-test, som man enkelt kan göra hemma och sedan skicka till ett laboratorium och få resultaten till sin e-post, var jag genast intresserad. Jag har kollat på flera youtube-klipp med personer som får reda på deras etnicitet, och videorna har varit super intressanta! I de flesta av dessa har personerna varit väldigt överraskade över resultaten. De kan ha haft tiotals olika etniska spår i sitt dna, och därav har de blivit mer intresserade av t.ex. en region eller ett land som de aldrig hört talas om förut, men som de genetiskt “är en del av”.

När jag fick tag på ett “DNA-kit”, gjorde jag testet direkt. Det enda man skulle göra var att med en liten bomullspinne gnugga insidan av kinden och sedan bryta av endan och lägga den i en liten behållare med vätska. Processen var väldigt enkel och tog bara några minuter. Sedan skickade jag iväg samplerna i ett brevkuvär som kom med kittet, men postavgiften skulle man betala själv (det kostade några euro).

Jag väntade ivrigt på resultaten i några veckor, men inga resultat anlände någonsin. Efter en månad beslöt jag mig för att ringa kundservicen, eftersom företaget lovat att resultaten kommer inom ett par veckor. Kundtjänstrepresentanten var väldigt professionell och trevlig, och efter några minuter var problemet avklarat och jag fick äntligen mina resultat. Resultaten var dock inte så intressanta eller shockerande som jag i smyg hade hoppats på, eftersom mina två etnicitetsgrupper var “bara” “finsk” och “skandinavisk”. Lite mer dramatik hade ju varit kul, men jag är ändå väldigt nöjd över att jag nu har kännedom gällande mina rötter. Om jag inte hade gjort testet, hade jag kanske inte fått reda på något super intressant.

Just detta tests avsikt är specifikt att utreda den genetiska bakgrunden (etniciteten), men det finns flera andra liknande test som även framställer bl.a. vilka sjukdomar som man genetiskt har större risk att drabbas av osv. Enligt mig var testet värt priset (ca 60 €), och om just du är intresserad av att ta reda på mera om dig själv så skulle jag absolut rekommendera detta DNA-kit.

DNA-testet utfördes av en 20-årig studerande från Södre Finland


Dna och rötter är något som de adopterade och adoptivfamiljer funderar på en hel del. Därför organiserar Adoptivfamiljer rf två seminarer kring denna tematik i oktober 2018, den 13.10 i Helsingfors och den 27.10. i Tammerfors. Etik, juridik, säkerhetsaspekter, förberedelser inför testet, hur utförs dessa test och tillämpas resultaten i praktiken- det finns flera olika synpunkter och aspekter att beakta och en hel del att diskutera och reflektera kring tillsammans!
Övrig information gällande evenemangen samt anmälning kommer att updateras på vår sida: www.adoptioperheet.fi/juuret

Dna ja juuret mietityttävät adoptoituja ja adoptioperheitä aika lailla. Siksi Adoptioperheet ry järjestää kaksi seminaaria aiheesta lokakuussa 2018; 13.10.2018 Helsingissä ja 27.10. Tampereella. Etiikka, juridiikka, turvallisuusnäkökulmat, valmistautuminen ennen testin tekemistä, mitä testistä voi selvitä käytännössä – näkökulmia on useita, ja pääsemme yhdessä pohtimaan näitä lokakuussa!
Lisätietoja tapahtumista ja ilmoittautumisesta päivitetään sivullemme www.adoptioperheet.fi/juuret