Miten palvelemme adoptioperheitä viiden vuoden päästä?

Millainen on Adoptioperheet ry viiden vuoden kuluttua? Siinä kysymys, johon tänä syksynä haemme vastausta. On aika tullut päivittää yhdistyksen strategia. Nykyisen strategian teemana on ollut voimaantuminen adoptiopolulla ja yhdistyksemme on onnistunut ...

Millainen on Adoptioperheet ry viiden vuoden kuluttua? Siinä kysymys, johon tänä syksynä haemme vastausta. On aika tullut päivittää yhdistyksen strategia.

Nykyisen strategian teemana on ollut voimaantuminen adoptiopolulla ja yhdistyksemme on onnistunut hienosti vakiinnuttamaan asemansa aktiivisena kansalaisjärjestönä lastensuojelun ja perhepolitiikan kentällä.

Uusi strategiamme tulee varmasti rakentumaan vanhan päälle. Kaikki perheet eivät ole edelleenkään samanarvoisia perhevapaiden ja etujen suhteen, joten työmme jatkuu tämän asian edistämiseksi. Vaikka työ on vasta alussa, uskon että kaksi teemaa nousee keskusteluissa keskeiseen asemaan: avoin adoptio kotimaassa sekä adoptiolasten kohtaama rasismi ja syrjintä. Tärkeää on myös tukea perheitä adoptiopolun eri vaiheissa.

Nyt suurin osa jäsenistämme on kansainvälisen adoption kautta lapsen saaneita perheitä. Kansainvälinen adoptio ei ole kasvamassa ja toisaalta Suomessa olisi tarvetta edistää adoptiota yhtenä lastensuojelukeinona. Iso kysymys meille onkin, miten yhdistyksemme pystyy palvelemaan tässä tilanteessa kaikkia adoptioperheitä ja jopa kasvattamaan jäsenmäärää.

Entä voisimmeko ottaa vielä enemmän huomioon itse adoptoidun lapsen näkökulmaa? Miten voisimme perheinä ja yhdistyksenä olla vielä vahvempi vaikuttaja perheiden ja etenkin lasten tasavertaisen kohtelun edistäjänä? Miten torjumme lapsiin ja perheisiin kohdistuvaa vihapuhetta ja rasismia mahdollisimman hyvin? Mistä löytyy parhaat kumppanit, jotta äänemme vahvistuu?

Nämä asiat pyörivät ainakin itselläni mielessä, kun nyt alamme uuden toiminnanjohtajan vetämänä muodostamaan uutta strategiaa yhdistyksellemme. Muutaman kuukauden päästä sitten nähdään, millaisiin vastauksiin päädyimme.

Kirjoittaja Susanna Saikkonen on hallituksen jäsen ja adoptioäiti. 

Liity mukaan Adoptioperheisiin vaikuttamaan yhteisiin asioihin ja saamaan tietoa ja vertaistukea! 

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki