Henkilökohtaista vertaistukea adoptoiduille sekä adoptioperheille valtakunnallisesti

Välillä voidaan jutella vaikeammistakin asioista, välillä taas nauretaan.

Ajatusten ja tunteiden jakaminen saman kokeneen kanssa voi joskus tuntua helpommalta. Mentoritoiminnassa tehtävään perehdytetty kokemusasiantuntija toimii tukena adoptiopolun eri vaiheissa. Toiminta on suunnattu eri-ikäisille adoptoiduille, adoptio-odottajille ja jo adoption kautta perheellistyneille. Toiminta tarjoaa matalan kynnyksen tukea adoptiopolun eri vaiheisiin valtakunnallisesti sekä suomeksi että ruotsiksi. Mentoritoiminta perustuu henkilökohtaiseen ja luottamukselliseen vertaistukisuhteeseen mentorin ja mentoroitavan (aktorin) välillä.

Mentoreina toimivat tavallisen ihmisen taidoin ja tavoin sekä aikuisia adoptoituja, että adoptiovanhempia, jotka on perehdytetty tehtäväänsä. Mentori on täysi-ikäinen, välittävä, tasapainoinen vertainen ja vierellä kulkija, joka tarjoaa tukea omalla ainutlaatuisella tavallaan kuuntelemalla ja keskustelemalla. Mentorointi tarjoaa mahdollisuuden viettää aikaa ja jakaa ajatuksia luotettavan vertaisen kanssa. Toiminta on maksutonta.

Jokaisen adoptiotarina, kokemus ja tausta on ainutlaatuinen ja myös tuen tarve on hyvin yksilöllinen. Se saattaa aktivoitua eri elämänvaiheissa, kuten esimerkiksi aikuisuuden kynnyksellä, perheellistyessä, tai lapsen aloittaessa päivähoidossa tai koulussa. Mentoroitavaksi voivat hakeutua kohderyhmään kuuluvat, jotka toivovat henkilökohtaista vertaistukea sekä jonkun, jonka kanssa jutella luottamuksellisesti omiin pohdintoihin ja elämään liittyen. Puhumalla asioista vertaisen kanssa on mahdollista löytää uusia näkökulmia, voimavaroja ja ratkaisuja.  

Mentoripari tapaa toisiaan noin kerran kuussa, mutta tarvittaessa toimintamallia sovelletaan aktorin toiveisiin ja tuen tarpeeseen sopivaksi. Tukipari päättää itse miten yhteisen aikansa viettävät. Mentorin kanssa voi esimerkiksi jutella kahvikupin äärellä, lähteä metsäretkelle, keilaamaan tai kävelylle. Mentori voi myös esimerkiksi lähteä mukaan tueksi, kun adoptoitu tapaa biologisen sukulaisen ensi kertaa tai käy palvelunantajalla adoption jälkeisessä tuessa. Mentoritoiminta ei korvaa ammattilaisten tarjoamaa tukea, vaan tarjoaa sinulle mahdollisuuden viettää aikaa toisen vertaisen kanssa, joka ymmärtää sinua.

Jokaisen adoptiotarina, kokemus ja tausta on ainutlaatuinen ja myös tuen tarve on hyvin yksilöllinen.

kesäkuu 2023
ma ti ke to pe la su
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Altti Rannikko
    Altti Rannikko Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija

    Yhteyshenkilö adoptiovanhempien ja -odottajien sekä vapaaehtoistoiminnan osalta
    045 186 9300

X