Usein kysytyt kysymykset

Olisin kiinnostunut kuulemaan lisää mentoritoiminnasta, mutta en ole varma vielä itse mentoriksi tai aktoriksi ryhtymisestä. Miten toimin?

Ota rohkeasti yhteyttä toiminnan työntekijään puhelimitse, s-postitse tai vaikka Messengerinkin kautta ja kysy lisää! Työntekijämme vastaavat mielellään kysymyksiisi ja voitte yhdessä pohtia olisiko mentoritoiminta sinua varten. Jos sinua kiinnostaa mentorina toimiminen, koulutukseen osallistuminen ei vielä sitouta sinua toimintaan, ehdit itsekin vielä koulutuksen aikana tunnustella onko se sinulle sopiva vapaaehtoistehtävä. Myös koulutuksen ja valituksi tulemisen jälkeen voi ilmoittaa milloin olisi käytettävissä mentorina, jos oma elämäntilanne juuri sillä hetkellä on hieman hektisempi. 

Millaisia mentorit ovat?

Mentoreita löytyy sekä suomen- että ruotsinkielisiä, nais-ja miesoletettuja, eri ikäisiä, eri paikkakunnilta olevia ja eri kokemustaustoja omaavia henkilöitä. On sekä kansainvälisesti että kotimaan adoptoituja sekä edellämainittujen kautta perheellistyneitä. Pyrimme aina löytämään jokaiselle aktorille juuri hänelle sopivan mentorin.

Mentorit ovat läpikäyneet sekä haastattelun että perehdytyskoulutuksen. Mentori on välittävä, tasapainoinen aikuinen ja vierellä kulkija, jolla on oma, yksilöllinen kokemus adoptiosta.

Olisin kiinnostunut toimimaan mentorina, mutta mietin kuinka paljon toiminta sitouttaa?

Mentorina toimiminen pohjautuu vapaaehtoisuuteen, mutta toivomme toki, että mentori sitoutuu toimintaan ja aktorin kanssa työskentelyyn. Lähtökohtaisesti toivomme mentorin sitoutuvan toimintaan vuodeksi. Elämäntilanteet kuitenkin voivat muuttua ja jos mentori kokee tarvitsevansa tauon tai haluavansa lopettaa, on se aina mahdollista. Tällöin asiasta on hyvä keskustella mentoritoiminnan työntekijän kanssa. Hakiessasi mentoriksi haastattelussa kartoitetaan sinun mahdollisuuksiasi ja toiveitasi mentorina toimimiseen, kuten esim. miltä paikkakunnalta toivot aktoria, kuinka usein ja mihin aikaan viikosta voisit häntä tavata ja millaisia toiveita sinulla on aktoriin ja toimintaan liittyen. Nämä tiedot ja toiveet otamme huomioon matchausvaiheessa ja Sinulle aktoria ehdottaessa. Jos aktoriehdotus ei ole sinulle esim. paikkakunnan tai toivotun tapaamistiheyden vuoksi sopiva, voit myös kieltäytyä ehdotuksesta. Mentorimme ovat kertoneet, että toiminta ei heidän kokemansa mukaan vie omasta arjesta hirveästi aikaa ja on hyvin antoisaa. 

Onko mentoreiden koulutus maksullinen?

Ei, koulutus on osallistujille maksuton. Ilmoittautuessani sitoudut kuitenkin tapahtuman peruutusehtoihin. Osallistuminen tapahtumaan tulee perua vähintään viikko ennen tapahtuman ajankohtaa. Myöhemmin ilman pätevää syytä (sairastuminen tms., lääkärintodistus voidaan vaatia) tehdyistä peruutuksistä peritään 20€ peruutusmaksu, joka laskutetaan sähköpostitse. Lähikoulutuksissa osallistujille tarjotaan myös  aamukahvit, lounas sekä iltapäiväkahvit. Ilmoitathan mahdollisesta erikoisruokavaliosta (kasvis/vegaani, gluteeniton, laktoositon) hakemuslomaketta täyttäessä.  Adoptioperheet ry tarjoaa tarvittaessa osallistujille majoituksen Omena-hotellissa, kahden hengen huoneissa. Pitkämatkalaisille korvataan myös matkakulut, halvimman kulkuneuvon mukaan. Matkalasku-lomakkeita jaetaan koulutuksissa. 

Jos tapaamisten yhteydessä syntyy kuluja, maksammeko ne itse?

Meillä on mahdollisuus korvata 40e/mentoripari suhteen aikana, kuitteja vastaan. Ota siis alkuperäiset kuitit/liput talteen. Voit lähettää kaikki kerralla tai erikseen postitse, skannattuna tai ottaen kuvan tositteista (tekstin oltava hyvin luettavissa). Liitä mukaan tilitietosi, niin pääsemme korvaamaan kulut teille. Toivomme kirjapidollisista syistä, että lähetätte vuoden aikana keräämänne kuitit meille viimesitään marraskuussa. 

Haluaisimme hakeutua mentoreiksi pariskuntana, onnistuuko se?

Kyllä! Jos olette adoption kautta perheellistyneitä tai täysi-ikäisiä adoptoituja, voitte hakeutua toimintaan pariskuntana ja myös toimia yhdessä mentoreina. Myös aktoreina löytyy pariskuntia ja he saattavat kaivata myös toisen osapuolen näkökulmaa, jolloin on hienoa, jos voimme tarjota heille mahdollisuuden tähän.  Mentorina toimiminen edellyttää teiltä sekä haastattelun läpikäymistä, että koulutukseen osallistumista. Mentoriparin voi myös muodostaa aikuisesta adoptoidusta ja adoptiovanhemmasta, jos tämä on aktorin toive. Tarjoamme myös rinnakkaismentorointia, jossa toinen mentori, jolla on kokemusta jostakin aktoria pohdituttavasta asiasta (jota pääasiallisella mentorilla ei ole) tulee tapaamaan aktoria joitakin kertoja kyseiseen asiaan liittyen. Esim. perhe tai vanhempi, jonka pääasiallisena mentorina toimii toinen adoptiovanhempi, kaipaisi myös ajatusten vaihtoa aikuisen adoptoidun kanssa. Tai odottaja, jolla on maavalinta edessä ja hänen pääasiallisella mentorillaan ei ole kokemusta maasta, jota hän pohtii tai josta hän kaipaa kokemuksia.  Tällöin rinnalle voidaan ottaa toinen mentori hetkellisesti tai tarvittavaksi ajaksi. 

Voinko osallistua mentoreiden lähikoulutukseen etänä tai vain osittain?

Valitettavasti tämä ei onnistu. Koulutus on osa rekrytointiprosessia ja rakenteeltaan osallistava ja interaktiivinen, joten siihen ei ole mahdollista osallistua etäyhteyksien kautta, jos kyseessä on lähikoulutus. Luonnollisesti etäkoulutuksiin voi osallistua etänä. Jotta kaikilla hakijoilla olisi myös samat valmiudet mentorina toimimiseen, edellytämme, että hakijat osallistuvat koulutukseen kokonaisuudessaan. Huomioithan siis ystävällisesti tämän esim. varatessasi junalippuja tai sopiessasi muita menoja. 

Voinko toimia mentorina tai aktorina etäyhteyksiä käyttäen?

 Suosittelemme mentoriparia tapaamaan kasvotusten, jotta he pääsevät tutustumaan rauhassa, rakentamaan luottamuksellista suhdetta ja pohtimaan asioita yhdessä. Etäyhteys voi kuitenkin toimia hyvänä jatkeena tapaamisille, jos esim. kesäloman aikana on vaikea löytää kaikille osapuolille sopivaa tapaamisajankohtaa. Lisäksi koronaepidemia toi uusia ulottuvuuksia myös mentorointiin ja etämentorisuhteita onkin mätsäilty melkoisella vauhdilla. Voit siis myös suoraan toivoa etämentorointia tai mentoripari tai -pienryhmä voi käyttää ns. hybridimallia, jossa tilanteen mukaan tavataan osittain etänä ja joskus kasvotusten. Tärkeää on toki huomioida viranomaisten ohjeet ja rajoitukset sekä turvallisuus ja hygienia. Mahdollisuuksien mukaan mentoria tai aktoria voi tavata esim. ulkona turvavälejä noudattaen. Etämentoroinnista on kuitenkin jo kertynyt hyviä kokemuksia ja se myös mahdollistaa mentoroinnin vaikka omalta paikkakunnalta ei juuri silloin löytyisi sopivaa mentoria. 

Mietin aktoriksi hakeutumista ja oma elämäntilanteeni on hyvin haastava. En koe voivani hyvin ja kaipaan tukea. Voiko hakea aktoriksi?

Mentoritoiminta ei korvaa ammattilaisten tarjoamaa tukea ja puhelinhaastattelussa kartoittaisimme ja pohtisimme tuen tarvettasi yhdessä. Jos oma elämäntilanteesi on haastava, etkä voi hyvin, miettisimme yhdessä kaipaisitko mahdollisesti ammattilaisten tarjoama tukea ensin. Ohjaisimme sinut tässä tapauksessa sopivan tukitahon luokse. Voimme toki miettiä yhdessä olisiko mentorista sinulle tukea ammattilaisten rinnalla. Mentori on vertainen vierellä kulkija ja kuuntelija, jonka kanssa voit pallotella ajatuksia ja viettää aikaa. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro omasta tilanteestasi niin pohditaan yhdessä!

Jos toimin mentorina, tuleeko minun osata vastata erilaisiin kysymyksiin esim. adoptioprosessin tai tukitoimiin liittyen?

Ei. Mentorina toimit vertaisena ja kokemusasiantuntijana. Sinulla ei tarvitse olla vastausta kaikkeen, osata neuvoa, ottaa kantaa tai ratkaista toisen pulmia. Tätä painotamme myös aktoreille heitä haastatellessa. Toki se ei estä sinua jakamasta tietoa ja kokemusta mitä sinulla takataskussasi on, jos haluat.  Käänny tarvittaessa toiminnan työntekijän puoleen. Mentorina saa myös sanoa, ettei tiedä ja voi esim. kehottaa aktoria ottamaan yhteyttä mentoritoiminnan työntekijään tai muuhun adoption ammattilaiseen. Tai voitte tehdä sen yhdessä. Aktorin kanssa on myös hyvä avoimesti keskustella mentorin roolista, toimintatavoistanne ja hänen odotuksistaan aktorina esim. ensimmäisen tapaamisenne yhteydessä. Voit myös avoimesti tuoda esille, jos mietit onko sinusta ollut aktorille tukea tai jos jokin asia pohdituttaa sinua. Näitä asioita käymme myös yhdessä läpi aloituskeskustelussa. 

Mentorini vaikuttaa mukavalta, mutta tuleeko minun ystävystyä hänen kanssaan?

Mentorointi ei suoranaisesti ole ystävätoimintaa eikä se ole toiminnan lähtökohtana, oletuksena tai odotuksena. Mentorin rooli sijoittuu johonkin ystävän ja ammattilaisen välimaastoon. Jos kuitenkin käy niin, että ystävystytte ei siinä ole mitään pahaa, päin vastoin! Jossain vaiheessa toimintaa saatamme siinä tapauksessa kuitenkin pohtia yhdessä, onko suhteenne siirtynyt yksityiselämän puolelle ja onko tarkoituksenmukaista jatkaa mentoritoiminnan parissa. 

Jos huomaan, ettei mentorisuhde toimikaan ja kemiamme eivät kohtaa, miten toimin?

Mentorisuhteen alussa on hyvä antaa aikaa tutustumiselle. Luottamuksen rakentaminen ja keskusteluiden syveneminen voi viedä hieman aikaa, puolin ja toisin. Hyvät käytöstavat, toisen kunnioittaminen, avoin kommunikaatio ja maalaisjärki ovat hyvä perusta mentorisuhteelle. Jos kuitenkin edelleen koette, että ette pääse prosessissa eteenpäin ja kemianne eivät kohtaa, niin ottakaa yhteyttä toiminnan työntekijään. Mietitään yhdessä, miten jatketaan! Aina on myös mahdollista tehdä uusi matchaus.

Minulla ei ole mitään erityistä kriisiä elämässäni enkä voi mitenkään huonosti, mutta mietin aktoriksi hakeutumista. Voinko silti hakea itselleni mentoria?

Tottakai! Mentoria hakiessasi sinulla ei tarvitsekaan olla mitään erityistä kriisiä elämässäsi, vaan ehkä kaipaat vain juttuseuraa luotettavasta vertaisesta, jolla on samankaltaisia kokemuksia takataskussaan? Mentori tarjoaa sinulle mahdollisuuden viettää aikaa ja jakaa ajatuksiasi jonkun kanssa, joka ymmärtää mistä puhut. Mentori on vertainen vierellä kulkija, sparraaja ja kuuntelija, jonka kanssa voi tuulettaa ajatuksiaan ja vaikka lähteä kävelylle tai kahville, pyöräretkelle, piknikille tai museoon. Mentorin kanssa voi keskustella esimerkiksi vanhemmuudesta, arjen tai tietyn elämänvaiheen mahdollisista haasteista, omasta adoptiotaustasta ja juurista tai adoptioprosessista. 

Minulla ei ole autoa, joten miten toimin, jos aktorini asuukin hieman kauempana? Vastaanko itse mahdollisista kustannuksista?

Haastattelussa kartoitamme toiveitasi liittyen aktorin luo matkustamiseen. Pyrimme siihen, ettei etäisyys välillänne ylittäisi 100km, mutta valtakunnallisuuden takia on mahdollista, että aktori ei asu aivan naapurissa. Huomioimme toiveesi matchausta tehdessä ja jos sinulle ehdotetun aktorin asuinpaikkakunta tuntuu liian kaukaiselta, voit kieltäytyä ehdotuksesta. Mentorin ei aina tarvitse olla se, joka matkustaa vaan sovittaessa myös aktori voi matkustaa mentorin luokse tai voitte tavata puolitiessä. Jos joudut kulkemaan tapaamisiin pidemmän matkan, sovimme kanssasi matkakorvauksista. Joskus, jos yhteiselle lähitapaamiselle on vaikea löytää sopivaa aikaa, voitte myös pitää yhteyttä etänä esim. Skypen, viestien tai puhelujen välityksellä. 

Olen ala-ikäinen ja haluaisin itselleni mentorin, mutta voinko hakea mukaan?

Ehdottomasti! Toiminta on suunnattu kaikenikäisille adoptoiduille, olit sitten kansainvälisesti tai Suomesta adoptoitu. Koska olet alaikäinen toivomme kuitenkin, että keskustelet asiasta vanhempiesi/ huoltajasi kanssa. Jos kaipaat tähän keskusteluun tukea, niin ota rohkeasti yhteyttä meihin. Voimme tarvittaessa toimia tukena tässä keskustelussa. 

Jos jotain sattuisi tapaamisen aikana esim. tapaturma, käytänkö silloin omaa vakuutustani?

Sekä mentorit (jotka ovat jäseniä) että aktorit ovat vakuutettuja kauttamme (tapaturmavakuutus sekä oikeus- ja vastuuturvavakuutus) tapaamiseen lähtiessä, sen aikana ja kotimatkalla. Jos näin kurjasti sattuisi käymään, ota yhteyttä meihin!

Millaisia tapaamiset mentorin kanssa ovat? Kuinka pitkiä tapaamiset ovat?

Aloituskeskustelussa pohdimme yhdessä teidän toimintanne raameja, toteutusta ja yhteisiä pelisääntöjä. Millaisia tapaamisia toivoisitte? Mitä tykkäisitte tehdä yhdessä? Mitä aihealueita toivoisit kenties, että käsittelisitte?  Mentorin kanssa voi esim. kahvitella, käydä lounaalla, kävelyllä, leffassa, museossa, pyöräretkellä tai piknikillä. Rakennatte mentoritoiminnan yhdessä teille itselle mieluisaksi ja sopivaksi kokonaisuudeksi. Tapaamiset kestävät n. 1-3 tuntia, riippuen siitä mitä yhdessä teette ja sovitte.

Aktori voi myös tapaamisten välillä kirjata ylös ideoita aiheista, joita hän toivoo mentorin kanssa käsittelevän tai kysymyksiä joita hänellä herää. Tapaamisissa mentori ja aktori kertovat itsestään, ajatuksistaan ja tunteistaan sen verran mikä itselle tuntuu sopivalta. Ketään ei pakoteta puhumaan tai kertomaan aiheista ja asioista, jotka eivät tunnu itsestä hyvälle. 

Voinko ottaa esim. perheeni tai lemmikkini mukaan tapaamisiin?

Lähtökohtaisesti suosittelemme, että tapaamiset tapahtuvat mentorin ja aktorin välillä, eikä ulkopuolisia tuoda mukaan tapaamisiin. Lemmikit ja lapset ovat suloisia, mutta voivat helposti viedä huomion pois itse tapaamisesta ja keskustelusta. Mentorillasi tai aktorillasi saattaa myös olla esim.  eläinallergia. Myös keskustelun luottamuksellisuutta ajatellen on tapaamisten hyvä tapahtua kahden kesken. Jos kuitenkin yhteisesti toivotte ja sovitte, että haluatte joskus lähteä koirienne kanssa lenkille, että puolisonne saavat myös tavata ja vaihtaa ajatuksia omasta näkökulmastaan tai lastenne saavan vertaista leikkikaveriseuraa toisistaan, sopikaa tästä etukäteen.  Jos tämä on yhteinen toive ja se on kaikille osapuolille ok, ei kukaan lähde sitä kieltämään.  

Jos minulla herää mentorisuhteen aikana kysymyksiä tai kaipaan toimintaan liittyen tukea, miten toimin?

Kannustamme aina teitä ottamaan yhteyttä toiminnan työntekijään matalalla kynnyksellä, jos teillä herää kysymyksiä, kaipaatte ohjausta, kuuntelevaa korvaa tai neuvoja. Tyhmiä ja turhia kysymyksiä ei ole ja työntekijään voi aina olla yhteydessä, jos jokin asia mietityttää. Mahdollisista muutoksista esim.  tapaamisten tiheyteen tai tauottamiseen liittyen on aina hyvä ilmoittaa. Ota mieluummin yhteyttä, kun että jäisit itseksesi pohdiskelemaan! Mentoreille tarjoamme myös mm. ammatillista työnohjausta, vertaistukea, virkistystä ja syventävää täydennyskoulutusta. 

Harkitsen aktoriksi hakemista, mutta mietin miten voin jutella mentorille luottamuksellisesti?

Mentoritoiminta perustuu luottamuksellisuuteen ja koskee sekä mentoria että aktoria. Toiminnasta saa mielellään puhua ja kertoa ulkopuolisille yleisellä tasolla, mutta asiat jotka keskustellaan tapaamisissa jäävät kahdenkeskisiksi. Toisen henkilöllisyyttä ei myöskään paljasteta ilman lupaa eikä toisesta puhuta tunnistettavasti. Suomi on pieni maa ja adoptiopiirit ovat hyvin pienet. Jotta toiminta on mukavaa ja turvallisen tuntuista kaikille osapuolille, on keskusteluiden luottamuksellisuus pidettävä mielessä. Tämä koskee myös työnohjauksia ja mentoripiiriä. Mentorimme ovat sitoutuneet toiminnan luottamuksellisuuteen ja aihetta käsitellään myös perehdytyskoulutuksessa. 

Ymmärrettävästi aktori toivoo kuulevansa minun kokemuksia, mutta minkä verran minun täytyy mentorina avata omaa taustaani ja kokemuksiani? Tuleeko minun vastata kaikkiin kysymyksiin?

Vaikka mentorina toiminen perustuu sinun kokemusasiantuntijuuteesi, ei se tarkoita, että sinun täytyy kertoa aktorillesi syvimmät ajatuksesi, tunteesi sekä koko elämäntarinasi. Mentorin on tärkeä roolissaan vetää rajansa omaan yksityiselämään ja miettiä itse minkä verran on valmis kertomaan elämästään. Toiminnan alussa suosittelemme esim. että ette tapaa toistenne kotona tai ole kavereita sosiaalisen median kanavissa. Jos myöhemmin koette, että haluattekin näin toimia, ei kukaan sitä estä. Mutta päätöksen on silloin oltava yhteinen. Kun luottamus ja mentorisuhde syvenee ajan myötä, voi olla, että omien ajatusten ja kokemusten jakaminen tuntuu luontevammalta. Tämä on toki yksilöllistä.

Kumpaakaan osapuolta ei kuitenkaan saa tai voi pakottaa kertomaan tai jakamaan asioita, jotka he haluavat pitää itsellään. Asioista voi myös puhua yleisemmällä tasolla. Koska adoptio aihepiirinä on monille mentoreille tuttu, voit myös kertoa millaisia kokemuksia tai hyviä toimintatapoja olet kuullut muilta. Muistathan kuitenkin aina, ettet luvatta puhu kenestäkään nimellä tai muutoin tunnistettavasti. 

Huomaan, että aktorini tilanne on muuttunut ja hän kaipaisi mahdollisesti ammattilaisen tukea. Onko hänen ohjaaminen oikean tukitahon luo minun vastuullani?

Aktorin ohjaaminen ammattilaisten luokse ei ole mentorin vastuulla. Jos sinulla kuitenkin on tietoa oman alueesi tukitoimista, ei niistä kertominen tietenkään ole kiellettyä. Mentorin vastuulla on kuitenkin ilmoittaa mahdollisesta huolesta aktorin vointiin ja tuen tarpeeseen liittyen mentoritoiminnan työntekijälle. Tämä tulisi mielellään tehdä yhteisymmärryksessä aktorin kanssa. Käsittelemme aihetta mentoreille suunnatussa koulutuksessa. Työntekijä toimii aina tukena näissä tilanteissa. Jos kyseessä olisi hätätilanne, tulee mentorin toimia itsenäisesti heti ja soittaa paikalle tarvittava apu. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. 

Voiko mentoria hakea vaikka ei olisi adoptoitu, adoption kautta perheellistynyt tai adoptio-odottaja/adoptiota harkitseva?

Pääasiassa toiminta on suunnattu yllämainituille henkilöille. Jos kuitenkin olet esim. adoptoidun läheinen (kuten puoliso tai sisarus), adoptio-odottajan läheinen (esim. perheenjäsen, puoliso, lapsi) tai adoptioperheen läheinen (esim. sukulainen, kummi, ystävä) voit tottakai olla meihin yhteydessä ja voimme yhdessä miettiä asiaa. Ei ole poissuljettua, että voisit toimia aktorina, jos koet että toiminnasta voisi olla sinulle tukea ja hyötyä. Ota rohkeasti yhteyttä!

Mistä mentorin kanssa jutellaan?

Mentorin kanssa voi jutella mistä vain, mitä mielen päällä juuri silloin on! Vanhemmuudesta, perhearjesta, lapsen tukemisesta tai mahdollisista ertyistarpeista, omasta adoptiotaustasta, ihmis- tai perhesuhteista, pohdinnoista rasismiin tai kiusaamiseen liittyen, juurista ja biologisesta suvusta, identiteettiin liittyvistä asioista, adoptioprosessista, tulevasta vanhemmuudesta tai vaikka lapsen kotiin saapumisesta. Elämästä. Kaikesta ja ei mistään!

X