Meille suomalainen, muille maahanmuuttaja

Minua on viime päivinä suututtanut ja surettanut läheiseni käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa. Viimeisen sysäyksen aiheelle antoi Tapanilan kaameat tapahtumat. Raiskaajat tuomitaan ja niin pitääkin. Siitä olen samaa mieltä. On kuitenkin asioita, ...

Minua on viime päivinä suututtanut ja surettanut läheiseni käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa. Viimeisen sysäyksen aiheelle antoi Tapanilan kaameat tapahtumat. Raiskaajat tuomitaan ja niin pitääkin. Siitä olen samaa mieltä. On kuitenkin asioita, joista olen eri mieltä. Tämäkään tapahtuma ei anna oikeutta meille tuomita kaikkia maahanmuuttajia. Toki asia saa harmittaa ja siitä saa keskustella, mutta en voi hyväksyä vihapuheita tai niistä tykkäämistä somessa. Se miksi asia koskettaa minua erityisesti on luonnollisesti oma lapseni. Afrikasta adoptoitu.

Pysähdyin myös miettimään olenko liian herkkä? Niin kuin leijonaemot ovat? Puhuinkin asiasta sen vähemmän tunteellisen kanssa eli mieheni kanssa. Hän on kuitenkin samoilla linjoilla kanssani. Nyt ei ole kyse vain äidin karjunnasta lapsensa puolesta.

Läheiseni ei tee tätä tahallaan. Hän rakastaa lastamme yli kaiken, sen tiedän. Hän ei kuitenkaan pysty näkemään, miten tämä vaikuttaa kaikkiin maahanmuuttajiin. Sillä hänelle poikamme on suomalainen. Kuten kaikille meille muillekin läheisille ja useimmille jopa väriltään samanlainen kuin me, mutta kenelle tahansa vieraalle ihmiselle hän on maahanmuuttaja. Sillä selvä.

 

Pelkään myös, että jonakin päivänä lapseni joutuu kuuntelemaan ja ihmettelemään tätä maahanmuuttajiin kohdistuvaa vihapuhetta läheistensä suusta. Sydämeni särkyy pirstaleiksi sitä ajatellessa. Mieti sinä, miltä lapsesta kuulostaa se, kun rakas ihminen haukkuu ja puhuu vihaten niistä somaleista tai niistä maahanmuuttajista? Nimittäin hän samaistuu heihin. Se on varmaa. Hän on iholtaan tumma eikä koskaan kaikkien silmissä ihan vain suomalainen.

 

Pyyntö sinulle adoptoidun läheinen, mieti ennen kuin vihaat kaikkia tummia. Mieti mitä se tekee kenties tulevaisuudessa sinulle rakkaalle ihmiselle? Haluatko, että häntä pelätään? Hänen viereensä ei istuta bussissa? Häntä haukutaan koulussa? Hänen tyttöystävänsä haukutaan? Hän ei saa töitä? Hänet pahoinpidellään kaupungilla? Kaikki tämä siksi, koska hän on tumma ja me suomalaiset vihaamme kaikkia tummia, koska he ovat kaikki pahoja. Tiedän, ettet halua sitä.

 

Kirjoittajana Adoptioäiti.

 
Adoptioperheet ry:n tuottama Rinnakkain – opas adoptioperheen läheisille

Adoptioperheet ry:n tuottama opas Adoptoidun kokemasta rasismista

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki