Matka osallisuuden ytimeen ja takaisin

Nuorisoseminaarissa Unkarissa Budapest here I come! Näillä ajatuksilla lähdin muutama viikko sitten kohti Budapestia. En tiennyt kaupungista sitä ennen muuta kuin, että sitä kutsuttiin aikanaan jopa Neuvostoliiton pääkaupungiksi, sekä että ...

Nuorisoseminaarissa Unkarissa

Budapest here I come! Näillä ajatuksilla lähdin muutama viikko sitten kohti Budapestia. En tiennyt kaupungista sitä ennen muuta kuin, että sitä ryhmätöitä nuorisoseminaarissakutsuttiin aikanaan jopa Neuvostoliiton pääkaupungiksi, sekä että siellä virtaa pitkä Tonava-joki. Tiesin kuitenkin, että tämän matkan tavoite ei ollut tutustua kyseiseen kaupunkiin vaan aivan johonkin muuhun. Minut oli kutsuttu Budapestiin Play your part! Study Session -seminaariviikkoon. Etukäteen kerrottiin, että seminaarin kantavia teemoja olisivat nuorten osallisuuden vahvistaminen heidän keskinäisissä yhteisöissään maaseudulla ja kaupungissa.

Seminaari kesti noin viikon, 16.9-23.9.2018. Ensimmäinen päivä oli tulopäivä ja viimeisenä päivänä lähdettiin takaisin kotiin. Tämä viikko oli hyvin intensiivinen maanantaista lähtien. Seminaari alkoi sillä, että tapahtuman järjestäjä esitteli itsensä. Järjestäjänä toimii European Confederation of Youth Clubs -yhteisö, joka edustaa useita eri nuoriso-organisaatioita. Tätä toimintaa tukevat Euroopan neuvosto ja Euroopan komissio.

Paljon ideoita ja ajatuksia

Osallistujat olivat pääsääntöisesti nuoria aikuisia eli Euroopan nuorisolainsäädännön mukaisesti alle 29-vuotiaita. Mukana oli myös muutamia tämän iän ylittäneitä, mutta se osoittautui vain rikkaudeksi! Osallistujia tuli ympäri Eurooppaa, ja myös Euroopan ulkopuolelta, muun muassa Suomesta, Virosta, Britanniasta, Irlannista, Islannista, Norjasta, Romaniasta, Armeniasta ja Ukrainasta. Osallistujia oli noin 50 eli iso joukko monine ideoineen ja ajatuksineen!

Viikko koostui suurelta osin ryhmässä tehtävistä harjoituksista ja erityyppisistä keskustelutuokioista, joilla pyrittiin avaamaan aihetta paremmin. Tällä tavoin tutustuimme nuorten osallisuuden muotoihin ja esteisiin. Samalla jaettiin kokemuksia ja hyviä käytäntöjä, miten näitä nuorten osallisuuden esteitä voitaisiin voittaa. Teimme konkreettisia ehdotuksia, millä eri tavoin nuorten osallisuutta voitaisiin edistää. Hienointa oli kuulla eri maista tulevien ihmisten ajatuksia.

Sukulaiskansaa

Vaikka viikko oli hyvin intensiivinen ja täynnä ohjelmaa, oli välillä aikaa myös tehdä muutakin. Kävimme kaupungilla tutustumassa Budapestiin ja ylitimme jopa Tonava-joen yksi päivä. Se tuli huomattua, että Unkarissa hintataso on Suomea, yllätys, yllätys, alhaisempi. Toiset tuotteet olivat suhteellisesti halvempia kuin toiset. Unkarilaisista itsestään pitää sanoa, että jotenkin huomasi sen, kuinka olemme sukulaiskansa. Vaikka unkarilaiset olivat pääsääntöisesti hyvin ystävällisiä, eivät he ruvenneet rupattelemaan yhtään ylimääräisiä.

Kokonaisuudessaan matka oli antoisa. Opiskelen sosiaalipedagogiikkaa ja siellä osallisuus on yksi kantava tukipilari ihmisiä tuettaessa. On hienoa, että ympäri Eurooppaa löytyy innokkaita nuoria aikuisia, jotka haluavat viedä osallisuuden ilosanomaa eteenpäin omissa yhteisöissään. Tällaista toimintaa tarvitaan, että yhteiskunnissa tapahtuisi muutosta!

Diego Viinikainen

Viikolla 41/2018 vietetään nuorisotyön viikkoa. Adoptioperheissä on pari viime vuotta kehitetty aktiivisesti erilaisia osallistumismuotoja adoptoiduille lapsille ja nuorille, ja Diego onkin sekä nuorisotoiminnan kehittämisryhmässä, leiritoiminnassamme sekä paikallisissa adonuorten tapaamisissa.  Tule mukaan nuorten toimintaamme, niin pääset tapaamaan muita adoptoituja, ja vaikuttamaan siihen, millaista toimintaa ja sisältöä yhdistys tuottaa!

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki