Juurimatka rakentaa identiteettiä

Teksti: Lotta Ventelä
Juttu on ilmestynyt lehdessä Adoptioperheet 4/13

Juurimatkan tekemiseen ei ole yhtä ja oikeaa kaavaa. Tärkeintä on oikea ajoitus ja oman tilan antaminen. Kaikki eivät käsittele taustaansa samalla tavalla tai samassa elämänvaiheessa.

Juurimatkan tekemiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa tai ikää. Kun kotiutuminen ja kiintyminen ovat takana, perhe voi alkaa suunnitella juurimatkaa. On täysin yksilöstä kiinni, koska se kannattaa tehdä. Kaikki eivät käsittele taustaansa samalla tavalla tai samassa elämänvaiheessa. Lasta on hyvä valmistella hyvin ennen reissua ja kertoa, että siltä palataan myös kotiin.

Joskus teini-ikäisen mielestä matka oli huono, koska hän halusi vain takaisin kotiin. Asian voi kääntää toisinkin päin: ikävöinti kertoo kodin ja perheen merkityksestä. Tärkeintä on, ettei matkaan lataa liikaa paineita ja odotuksia, sillä kukin kokee sen omalla tavallaan ja omista lähtökohdistaan.

Juurimatkan voi tehdä myös turvallisesti kotisohvalta. Joskus taas pakettimatka turistina on paras keino vierailla ensi kertaa lähtömaassa. Adoptioperheet voivat ryhmänä tilata matkanjärjestäjältä oman räätälöidyn matkasuunnitelman. Esimerkiksi joidenkin lastenkotien ympärille on kehittynyt tiiviitä yhteisöjä, jotka ovat osallistuneet tällaisille ryhmämatkoille.

Taustan selvittelyyn voi ryhtyä oma-aloitteisestikin. Itselle sopivan ratkaisun löytyminen on tärkeä osa matkan tekoa.

Matka synnyinmaahan voi olla tärkeää adoptoidun identiteetin rakentumiselle. Se ei välttämättä anna vastauksia, sillä harva saa varsinaista uutta tietoa, mutta se voi käynnistää pohdinnan omasta identiteetistä. Parhaimmillaan juurimatka voi auttaa sanoittamaan kokemuksia, jotka ovat tapahtuneet ennen kielen kehitystä. Myös vanhemmat voivat saada reissulta työkaluja lapsen elämäntarinan rakentamiseen ja lapsen tai nuoren itsetunnon vahvistamiseen. Matkalla löydetyt palaset ja uudet kokemukset auttavat työstämään sitä, kuka nuori on ja mistä hän tulee.

Vaikka perheillä on periaatteessa tiedossa kaikki lapsen taustasta, palvelunantaja voi avustaa yhteydenotoissa paikallisiin tahoihin. Mikäli toivoo tällaista tukea ennen juurimatkaa, kannattaa palvelunantajaan olla hyvissä ajoin yhteydessä. On myös hyvä tietää, että joissain maissa adoptiolapsi voi tutustua viranomaisten arkistoissa oleviin itseä koskeviin asiakirjoihin, kun adoptoitu on kasvanut täysi-ikäiseksi.

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki