Ilman torjumista ja arvostelua

Yhteiskunnassa puhutaan nuorten vertaistuen merkityksestä ja sen tärkeydestä. Niin nuoria kun vanhojakin ihmisiä pyritään auttamaan erilaisilla vertaistukiryhmillä. Mutta mikä merkitys vertaistuella on adoptionuorten kehityksessä? Vertaistuella on hyvin suuri merkitys, sillä se tukee ...

Yhteiskunnassa puhutaan nuorten vertaistuen merkityksestä ja sen tärkeydestä. Niin nuoria kun vanhojakin ihmisiä pyritään auttamaan erilaisilla vertaistukiryhmillä. Mutta mikä merkitys vertaistuella on adoptionuorten kehityksessä?

Vertaistuella on hyvin suuri merkitys, sillä se tukee lapsen ja nuoren tasapainoista kehittymistä. Erityisesti sillä on merkitystä adoptoidulle lapsille ja nuorille, sillä se auttaa rakentamaan eheää minäkuvaa ja tukee tasapainoisen identiteetin ja itsetunnon muodostumista. Vertaistuen parissa adoptoitu nuori voi halutessaan kertoa henkilökohtaisia asioita, ilman että hän joutuu torjutuksi tai arvostelluksi kokemustensa johdosta. On tärkeää tavata porukassa, joka koostuu vain adoptoiduista nuorista, joista moni on kokenut samankaltaisia kokemuksia esim. kiusatuksi tuleminen ulkonäön perusteella, suoraa tai epäsuoraa rasismia. Vertaistuessa adoptoidut nuoret voivat tukea toisiaan ja jakaa toisille nuorille niin iloisia kun surullisia asioita. Toisaalta vertaistuessa voi vain olla ja hengailla muiden kanssa, aina ei tarvitse kertoa mitä itselle kuuluu, jos ei halua sitä tehdä.

Nyt myös Adoptioperheet ry herättelee nuorisotoimintaansa. Lauantaina 7.marraskuuta järjestettiin pääkaupunkiseudulla pizza-tapaaminen. Tapaaminen alkoi osallistuvien nuorten toisiinsa tutustumisella. Sitten siirryimme yhdessä tekemään pizzoja. Saimme ne nopeasti valmiiksi, kun oli monta tekijää, vähän sotkuakin syntyi. Rento tunnelma jatkui ruokapöydän ääressä, jonne pääsimme nauttimaan tuoreita itse tekemiämme pizzoja. Tapaamisen lopussa katsoimme leffan, jonka pääsimme itse valitsemaan, päädyimme katsomaan Fantastic four:n.

Kirjoittajana Susanna.
Kirjoittaja on aktiivinen adoptoitu nuori, joka on osallistunut monenlaiseen toimintaan ja haluaa tukea omalla toiminnallaan myös muita adoptoituja.

Nuorisotoimintaa on jo muutamalla paikkakunnalla. Mikäli sinä haluaisit herätellä sellaista omalla paikkakunnallasi, ota yhteyttä nuorisotoiminnan kehittäjäämme, yhteystiedot löydät nettisivuiltamme. Sähköposti: [email protected]

Olemme aloittaneet viikonloppuleirien järjestämisen yhteistyössä kokeneen toimijan Lasten Kesä ry:n kanssa. Seuraava leiri toteutetaan loppiaisena 2016, ja sinne ovat tervetulleita 8-16 -vuotiaat niin kotimaasta kuin kansainvälisesti adoptoidut.

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki