Ehdotus perhevapaauudistuksesta

Hallitus julkaisi tiistaina 16.2. ehdotuksensa perhevapaauudistuksista. (linkki YLEn uutisiin aiheesta). Parannusta on vanhempainvapaiden piteneminen lähes 14 kuukauteen. Kahden vanhemman perheissä se jaettaisiin puoliksi, ja omasta osuudesta toiselle voisi siirtää enintään ...

Hallitus julkaisi tiistaina 16.2. ehdotuksensa perhevapaauudistuksista. (linkki YLEn uutisiin aiheesta). Parannusta on vanhempainvapaiden piteneminen lähes 14 kuukauteen. Kahden vanhemman perheissä se jaettaisiin puoliksi, ja omasta osuudesta toiselle voisi siirtää enintään 2,5 kk. Yksinhuoltaja saa pitää koko 14 kuukautta.

Aikaisemmin äitiysrahaa kompensoinut pidempi vanhempainrahakausi adoptiovanhemmille on sen sijaan poistumassa tämän esityksen myötä. Esityksen mukaan raskausraha ei jatkossakaan koskisi adoptioperheitä. Adoptioperheet ry katsoo, ettei raskausrahaa pitäisi sitoa siihen, miten lapsi perheeseen tulee vaan sen pitäisi kuulua myös adoptioperheille. Adoptioperheet voisivat käyttää raskausrahan loppuodotusajan valmisteluihin, joihin tällä hetkellä perheet joutuvat usein käyttämään lomia tai palkatonta vapaata.

Adoptioperheet ja Monimuotoiset perheet verkosto tulee tekemään vaikuttamistyötä, että tämä epäkohta huomioidaan, ja perhevapaauudistus kohtelisi mahdollisimman tasapuolisesti kaikenlaisia perheitä. Linkki Monimuotoisten perheiden tiedotteeseen, jossa kommentoidaan yleisesti uudistuksen vaikutuksia monimuotoisiin perheisiin. 

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki