Kategoria Artikkelit

Artikkelin on kirjoittanut Päivi Suutari  ja se on julkaistu Adoptioperheet-lehdessä 4/17 Juuret.

Theraplay-jaksosta voi olla iloa koko perheelle myös vuosia kotiintulon jälkeen. Kysyimme Toisenlaiset äidit -asiantuntijanakin toimivalta psykologi Leea Mattilalta Theraplaysta.

Millaisissa tilanteissa suosittelet jakson uusimista? ”Uudet ikävaiheet tuovat lapselle hänen kokemuksensa aina vähän eri tavalla käsiteltäviksi. Esimerkiksi jos perheeseen tulee uusia lapsia tai tapahtuu muita elämänmuutoksia, saattaa lapsi alkaa oireilla, mikä tuo haasteita lapsen ja vanhemman väliselle suhteelle. Silloin on hyvä vahvistaa kiintymystä ja vuorovaikutusta Theraplay-hoitojaksolla.”

Mitä hyötyä uudesta Theraplay-jaksosta voi olla?
”Theraplaysta ei ole koskaan mitään haittaa, mutta hyötyä siitä saa aina irti! Kiintymyspohjaiset leikit ja vuorovaikutuksen pohdinta hyödyttävät ketä tahansa lapsi-vanhempiparia ja perhettä, ja erityisesti tietysti silloin, kun lapsen taustalla ovat adoptioon johtaneet, usein haavoittaneet kiintymyskokemukset. Theraplaylla kiintymysturvallisuus lisääntyy, suhde lujittuu ja kaikkien osapuolten vuorovaikutusvalmiudet lisääntyvät.”

Mikä on otollinen ajankohta uudelle Theraplay-jaksolle?
”Toisen jakson ajankohta riippuu perheen tarpeista. Kun tulee olo, että suhde kaipaisi vähän vahvistusta, kannattaa lähteä keskustelemaan asiasta Theraplay-terapeutin kanssa. Kaikki eivät tarvitse jakson uusimista myöhemmällä iällä, mutta monelle se voi olla hyödyllinen joko koko pituudessaan tai lyhyempänä intervallihoitona. Mitään ikärajojahan tässä hoidossa ei ole, vaan Theraplayta tehdään kaikenikäisten kanssa!”

Millaisia harjoitteita tehdään isomman lapsen tai nuoren kanssa?
”Aktiviteetit pohjautuvat aina sellaiselle vuorovaikutukselle, joka on ominaista terveen ja turvallisen lapsi-vanhempisuhteen muodostumiselle. Yhteys, hoiva, jäsennys ja haastaminen voidaan sitoa mihin tahansa leikkisään yhdessäolon muotoon. Ikätaso otetaan kyllä huomioon, mutta Theraplayssa katsotaan ensisijaisesti tarpeita eikä ikää. Tärkeää on emotionaalinen kohtaaminen, jonka tarve on meissä jokaisessa ihmisessä, iästä riippumatta.”

Millaisia kokemuksia sinulla on Theraplaysta kouluikäisen lapsen perheen kanssa?
”Erittäin hyviä. On aina koskettavaa, kun lapsesta löytyy vaste emotionaaliselle kohdatuksi tulemiselle, lapsi ja vanhempi saadaan iloitsemaan yhdessäolostaan ja kaikkien osapuolten hyvinvointi lisääntyy silminnähden.”

Millaisia Theraplay-pohjaisia harjoitteita on helppo tehdä myös kotona arjessa?
”Yhteyden vaalimisessa on tärkeää katsekontakti, kosketus ja lapsen vuorovaikutusaloitteisiin vastaaminen. Hoivaa voi lisätä arjessa tekemällä lapselle vaikka silloin tällöin käsihoidon tai jalkakylvyn, ja ottamalla kainaloon sohvalla ja hieromalla hartioita, tai ihan vain kiinnittämällä huomiota omaan lämpimään ja soinnikkaaseen äänensävyyn ja lempeään katseeseen lapselle puhuessa. Haasteita voi tarjota lapselle innostamalla häntä vaikkapa leikkimieliseen painiotteluun vanhemman kanssa!”

 

Leea Mattila on lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi, Theraplay-vuorovaikutusterapeutti, -työnohjaaja ja -kouluttaja. Hän on Suomen Theraplay-yhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja.  Lisätiedot ja blogi mindlink.fi.

X