Adoptoiduille aikuisille

Moni aikuinen adoptoitu kokee kaipaavansa vertaistukea ja -toimintaa. Osalle tieto omasta adoptiosta on saattanut tulla vasta vanhemmalla iällä ja tällöin, kuten muidenkin mietityttävien asioiden kanssa, voi olla avuksi keskustella vertaisen kanssa.

”Se oli jännä tunne, kun ensimmäistä kertaa sai jutella jonkun kanssa, joka oikeasti ymmärtää. Ei tarvinnut selitellä, vaan toinen ymmärsi heti. Se tuntui helpottavalta ja voimaannuttavalta. Oli kiva huomata, että muutkin ovat miettineet samoja asioita ja käyneet läpi samoja tunteita. Tapaaminen oli todella rento, ihmiset mukavia ja itse sai olla sen verran äänessä, kun halusi. Puhuimme, nauroimme ja meillä oli hauskaa.” -Adoptoitu

Jokaisella adoptoidulla on oma tarinansa, kokemuksensa ja näkemyksensä adoptioon liittyen. Vertaistuen sekä muiden tukimuotojen tarve on hyvin yksilöllistä, mutta ajatusten ja tunteiden jakaminen saman kokeneen kanssa voi joskus tuntua helpommalta.

Mahtavat vapaaehtoisemme järjestävät valtakunnallisesti vertaistapaamisia, koulutuksia sekä muuta mielenkiintoista ohjelmaa aikuisille adoptoiduille sekä suomeksi että ruotsiksi. Tapaamisia on järjestetty mm. Uudellamaalla, Turussa, Tampereella, Pohjanmaalla sekä Ahvenanmaalla, mutta myös yksittäisiä kokoontumisia tai uusia ryhmiä saa perustaa! Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan, miten homma saataisiin käyntiin! Toiminta perustuu tasavertaisuuteen, toistemme kunnioittamiseen ja luottamuksellisuuteen. Kurkkaa alempaa aikuisten adoptoitujen paikallisryhmät klikkaamalla tästä!

Oletko vielä alle 30-vuotias? Lue myös adoptoitujen nuorten toiminnasta täältä!

Tutustu adoptoiduille suunnattuun Kysy ammattilaiselta -palveluumme täältä!

Toimintaa aikuisille adoptoiduille 2022

Kotimaan adoptoitujen aikuisten etätapaaminen (Zoom)

Aika: Keskiviikko 18.5.2022 klo 17.30-19.00
Lisätietoa: Etätapaaminen on suunnattu kaikille kotimaan adoptoiduille aikuisille

Tule tapaamaan ja keskustelemaan Zoomin välityksellä muiden aikuisten adoptoitujen kanssa tapaamisen teemasta ”adoptoidun oma vanhemmuus”. Tapaamista vetää itsekin aikuinen kotimaan adoptoitu Karoliina Ståhlhammar. Tapaamiseen voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä ja vaikka vain kuuntelemaankin.

Ilmoittaudu tästä ma 16.5. mennessä!

Biologisen vanhemman kohtaaminen -luento Helsingissä

Aika: Sunnuntai 12.6. klo 13-15
Lisätietoa: Tapahtuma on suunnattu ensisijaisesti aikuisille kotimaan ja kansainvälisesti adoptoiduille, mutta myös adoptiovanhemmat ja -odottajat ovat tervetulleita mukaan. Tapahtuman täytyttyä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä ilmoittautuneet adoptoidut ovat etusijalla.

Tervetuloa osallistumaan Karoliina Ståhlhammarin Biologisen vanhemman kohtaaminen -luennolle Lapinlahden Lähteelle (Lapinlahdenpolku 8, 00180 Helsinki) kesäkuussa. Luennon jälkeen järjestetään adoptoiduista aikuisista koostuva paneelikeskustelu.

Luennon yhteydessä on mahdollista tutustua taiteilijan ja aikuisen kotimaan adoptoidun Maija Ylä-Sahran Isieni jalanjäljissä – adoptiolapsen tarina -taidenäyttelyyn, joka on näytteillä samoissa tiloissa 2.-29.6.2022.

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä su 29.5. mennessä!

Menneet aikuisten adoptoitujen tapahtumat 2022

Aikuisten adoptoitujen etätapaaminen (Zoom)

Aika: Tiistai 22.2.2022 klo 17.30-19.00
Lisätietoa: Etätapaaminen on suunnattu kaikille kotimaan ja kansainvälisesti adoptoiduille aikuisille

Ilmoittaudu mukaan kevään ensimmäiseen aikuisten adoptoitujen etätapaamiseen tapaamaan ja keskustelemaan Zoomin välityksellä muiden aikuisten adoptoitujen kanssa sinua pohdituttavista aiheista. Tapaamista vetävät adoptoidut aikuiset Aregash, Jaakko ja Naa. Tapaamiseen voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä ja vaikka vain kuuntelemaankin.

Adoptoitujen aikuisten etätapaaminen (Zoom)

Aika: Lauantai 19.3.2022 klo 13.00-15.00
Lisätietoa: Etätapaaminen on suunnattu kaikille kotimaan ja kansainvälisesti adoptoiduille aikuisille

Ilmoittaudu mukaan aikuisten adoptoitujen etätapaamiseen tapaamaan ja keskustelemaan Zoomin välityksellä muiden aikuisten adoptoitujen kanssa sinua mietityttävistä aiheista. Tapaamista vetää aikuinen adoptoitu Naa ja mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä vaikka vain kuuntelemaankin.

Kotimaan adoptoitujen aikuisten etätapaaminen (Zoom)

Aika: Keskiviikko 23.3.2022 klo 17.30-19.00
Lisätietoa: Etätapaaminen on suunnattu kaikille kotimaan adoptoiduille aikuisille

Etätapaamisen teemana on ”Suhde vanhempiin ja mahdollisiin sisaruksiin”. Tule tapaamaan ja keskustelemaan Zoomin välityksellä muiden aikuisten adoptoitujen kanssa tapaamisen teemasta. Tapaamista vetää itsekin aikuinen kotimaan adoptoitu Karoliina Ståhlhammar. Tapaamiseen voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä ja vaikka vain kuuntelemaankin.

Marsträff för vuxna adopterade

Tid: Lördag 26.3. kl. 12.00-19.30
Mer info: Evenemanget är avgiftsfritt, på svenska och alla adopterade är varmt välkomna med

Träffen ordnas på Adoptivfamiljers kontor i Helsingfors Sörnäs (Fågelviksgatan 10, 00500 Helsingfors) på svenska. Om du inte kan komma till träffen är det möjligt att delta i föreläsningen och den efterföljande diskussionen om adoption och trauma via Zoom.

Tröskeln är låg, kom precis som du är och träffa andra adopterade, delta i intressanta program och ha kul tillsammans!

Adoptoidun polku vanhemmaksi -etätyöpaja

Aika: Keskiviikkoa 6.4. klo 17.00-19.00
Lisätietoa: Työpaja on suunnattu täysi-ikäisille kotimaan ja kansainvälisesti adoptoiduille

Onko toiveissasi vanhemmuus vai oletko jo vanhempi? Vanhemmuuteen voi liittyy paljon toiveita ja odotuksia, mutta myös pelkoja. Vanhemmuus on yksi haastavimmista tehtävistä elämässämme. Myös oma lapsuutemme vaikuttaa aina jollain lailla vanhemmuuteemme. Vanhemmuus usein aktivoi omat lapsuuden kokemuksemme, niin hyvät kuin kipeätkin kokemukset.

Etätyöpajan tavoitteena on antaa tietoa ja lisätä ymmärrystä kokemustemme vaikutuksesta vanhemmuuteen. Tilaisuus sisältää alustuksen sekä työpajaosuuden, jossa kirjoittamisen keinoin reflektoidaan kokemuksiamme syvemmin ja yksiöllisesti.

Leena Louhivaaran Minäkuva-työpaja aikuisille adoptoiduille

Aika: Perjantai 22.4. – sunnuntai 24.4.2022
Paikka: Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki (Adoptioperheet ry:n toimistotilat, 7. krs.)
Lisätietoa: Työpaja on suunnattu täysi-ikäisille kotimaan ja kansainvälisesti adoptoiduille

Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä itsekin kotimaan adoptoidun Leena Louhivaaran vetämään työpajaan, jossa voi tavata toisia aikuisia adoptoituja, kuunnella heidän tarinoitaan ja jakaa halutessaan omaa tarinaansa. Työpaja järjestettiin syksyllä 2021 kotimaan adoptoiduille ja se keräsi laajasti kehuja osallistujilta. Kannattaa siis ilmoittautua mukaan!

Työpaja on osallistujille maksuton.

Luovassa työpajassa ei suoriteta, eikä vertailla vaan jokainen tekee omaa matkaansa minäkuvaansa. Mukaan tarvitset vain puhelimen, jolla voit ottaa kuvia itsellesi tai oman kameran. Osallistumiseen ei vaadita mitään ennakko-osaamista tai erityistaitoja!

Aikuisten adoptoitujen etätapaaminen (Zoom)

Aika: Maanantai 25.4.2022 klo 17.30-19.00
Lisätietoa: Etätapaaminen on suunnattu kaikille kotimaan ja kansainvälisesti adoptoiduille aikuisille

Ilmoittaudu mukaan aikuisten adoptoitujen etätapaamiseen, jossa tällä kertaa teemana on ”ulkopuolisuus”. Tule tapaamaan ja keskustelemaan Zoomin välityksellä muiden aikuisten adoptoitujen tapaamisen teemasta ja sinua pohdituttavista aiheista. Tapaamista vetävät adoptoidut aikuiset vapaaehtoisemme. Tapaamiseen voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä ja vaikka vain kuuntelemaankin.

Osana adoptiosukua -webinaari aikuisille adoptoiduille

Aika: Keskiviikkoa 27.4. klo 17.30-19.00
Lisätietoa: Webinaari on suunnattu aikuisille kotimaan ja kansainvälisesti adoptoiduille

Tervetuloa osallistumaan vain adoptoiduille suunnattuun Karoliina Ståhlhammarin Osana adoptiosukua -webinaariin.

Webinaarissa pohditaan adoptoidun aikuisen roolia adoptiosuvussa ja käsiteltäviä teemoja ovat mm. ”historia kulkee mukanani”, ”adoptiosuku sosiaalisena ympäristönä” sekä ”tunteet ja hyvinvointi”.

Karoliina Ståhlhammar on erityisopettaja ja terapeutti sekä kotimaan adoptoitu. Webinaarissa käsitellään mm. adoptoidun suhdetta adoptiovanhempiin sekä mahdollisiin sisaruksiin.

Aikuisten adoptoitujen ryhmät

Oulun seudun aikuiset adoptoidut

RYHMÄ ETSII VETÄJÄÄ! Jos sinua kiinnostaisi olla järjestämässä aikuisten adoptoitujen tapaamisia Oulun seudulla, ota yhteyttä adoptoitujen vertaistoiminnan projektipäällikköön.

Pirkanmaan aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu Tampereen seudulla. Voit tiedustella tapaamisista ryhmänvetäjä Aregashilta (aregash.forsgren(a)gmail.com / 045 328 9839). Ryhmällä on myös yksityinen Facebook-ryhmä, jonka löydät tästä!

Pk-seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu pääkaupunkiseudulla. Voit tiedustella tapaamisista ryhmänvetäjä Naalta (stellanaasippola (a) yahoo.co.uk / 050 305 6493).

Kokkolan seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu Kokkolan seudulla. Voit tiedustella tapaamisista ryhmänvetäjä Eeva-Marialta (eeva-maria.santamaa(a)anvianet.fi / 040 079 7517).

Vuxna adopterade i Huvudstadsregionen

Kontaktpersoner: Sabina Söderlund-Myllyharju & Maria Manninen
Nya intresserade kan ta kontakt med Sabina Söderlund-Myllyharju via Facebook/Messenger för mer information.

Vaasan seudun aikuiset adoptoidut

Turun seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu Turun seudulla. Voit tiedustella tapaamisista ryhmänvetäjä Marjaanalta (marjaana.valvee(a)outlook.com / 050 3016364).

WhatsApp-ryhmä aikuisille adoptoiduille

Aikuisille adoptoiduille suunnatussa WhatsApp-ryhmässä jaetaan vertaistukea ja jutellaan erilaisista asioista. Lisätietoa ryhmästä antaa sen ylläpitäjä Naa (stellanaasippola (a) yahoo.co.uk / 050 305 6493) ja voit pyytää häntä lisäämään itsesi ryhmään.

Muuta tietoa

Konkreettisia neuvoja juurien etsimiseen Juuret-oppaasta ja -sivustolta

Juuret-opas (PDF) julkaistiin vuonna 2019 erityisesti kansainvälisesti sekä kotimaan adoptoituja varten biologisen taustan selvitystyön tueksi. Voit ottaa Etsintäavain-oppaan pohjalta päivitetyn Juuret-oppaan tueksi, kun harkitset prosessin aloittamista tai olet jo siihen ryhtynyt. Juuret-opas auttaa sinut alkuun, antaa vinkkejä, tietoa ja toivottavasti löydät sen avulla vastauksia juuri sinua askarruttaviin kysymyksiin. Ota rohkeasti yhteyttä palvelunantajaan tai meihin,  jos sinulla on kysymyksiä tai kaipaat ohjeistusta ja neuvoja. Olemme tukenasi ja vastaamme kysymyksiisi mielellämme! Lue myös lisää juuret-sivustoltamme!

Opas löytyy tästä myös ruotsinkielisenä! (PDF)

Vertaistapaamiset

Vertaistapaamisia aikuisille adoptoiduille järjestetään eri puolilla Suomea sekä suomeksi että ruotsiksi. Tapaamiset ovat rentoja ja vapaamuotoisia, sisältäen juttelua, toisiin tutustumista ja hauskanpitoa. Joskus käydään piknikillä, kahvilla tai keksitään jotain muuta hauskaa tekemistä yhdessä. Toimintamuodot ovat ryhmän ja sen vetäjien itse päätettävissä.

Osallistujat ovat juuri sen verran aktiivisia ja kertovat itsestään sen verran, kuin itse haluavat. Pääsääntöisesti tapaamisissa ei ole ulkopuolisia, ellei toisin ilmoiteta. Tapaamiset ovat maksuttomia, ja kaikki kansainvälisesti ja kotimaan adoptoidut aikuiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Joskus tarpeen voi olla jonkun tietyn teeman varaan tai esim. adoptoidun läheisille suunnattu tilaisuus. Isomman tapahtuman järjestämiseksi kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä yhdistyksen henkilökuntaan, niin voimme olla paremmin avuksi!

Henkilökohtaista vertaistukea mentoritoiminnan kautta

Mentorihankkeen (rahoituksen) päätyttyä kartoitamme tällä hetkellä muita mahdollisuuksia jatkaa mentoritoimintaa. Valitettavasti tällä välin yhdistys ei etsi eikä pysty kouluttamaan toimintaan uusia mentoreita tai solmimaan uusia mentorisuhteita. Jo käynnissä olevia mentorisuhteita jatketaan toistaiseksi.

Vertaistukiryhmässä jutustelu ei tunnu kaikille luontaiselta ja joskus voi olla tarve saada jutella luottamuksellisesti vertaisen kanssa ihan kahden kesken. Tätä tarjoaa mentoritoiminta valtakunnallisesti sekä suomeksi että ruotsiksi, lue lisää täältä!

Kysy ammattilaiselta -palvelu adoptoiduille

Mietityttävätkö sinua esimerkiksi perintöasiat, adoptoidun oikeudet, ihmissuhteet tai perhesuhteet, oma adoptiotausta, juuret tai niiden etsiminen? Kysy ammattilaiselta -palvelu on kansainvälisesti ja kotimaan adoptoiduille suunnattu palvelu, jossa voit kysyä sinua askarruttavia kysymyksiä vapaaehtoisilta adoptioon perehtyneiltä ammattilaisilta. Lue lisää täältä!

Täältä voit tutustua suoraan ammattilaisten vastauksiin!

Facebook-ryhmiä adoptoiduille

 • Kansainvälinen adoptio on suljettu ryhmä ja tarkoitettu kaikille kansainvälistä adoptiota harkitseville, prosessin aloittaneille ja oman lapsen ulkomailta jo saaneille sekä kansainvälisesti adoptoiduille. Voit laittaa halutessasi ryhmään liittymispyynnön.
 • Aikuiset adoptoidut on kaikille aikuisille adoptoiduille tarkoitettu suljettu ryhmä, jonka löydät nimen linkistä. Voit laittaa ryhmään liittymispyynnön.
 • Ip-leiriläiset ja muut adoptoidut on suljettu ryhmä, joka on tarkoitettu entisten Interpedian leireillä käyneille sekä muille adoptoiduille. Klikkaa nimeä ja pääset helposti kurkkaamaan ryhmän ja voit laittaa halutessasi liittymispyynnön.
 • Aikuiset Etiopiasta adoptoidut on suljettu ryhmä, joka on tarkoitettu Etiopiasta adoptoiduille aikuisille. Klikkaa nimeä ja pääset helposti kurkkaamaan ryhmän ja voit laittaa halutessasi liittymispyynnön.
 • Ruotsinkielinen aikuisten adoptoitujen ryhmä on piilotettu ja tarvitset ylläpitäjän kutsun ryhmään päästäksesi. Ota yhteyttä Sabina Söderlund-Myllyharjuun: sabina.soderlund-myllyharju(at)carolin.fi
 • Finnish Adopted Youth on piilotettu ja tarvitset ylläpitäjän kutsun ryhmään päästäksesi. Ota yhteyttä vertaistoiminnan suunnittelija Elias Helmiseen elias.helminen(a)adoptioperheet.fi
 • Venäjältä Suomeen adoptoidut on piilotettu ja tarvitset ylläpitäjän kutsun ryhmään päästäksesi. Ota yhteyttä Katjaan (044 5344 555 / koivisto.katja(at)outlook.com). Jos kiinnostusta ja halua löytyy, niin myös maatapaamisia voidaan järjestää!
 • ADÅ Svenskspråkig Facebook-grupp för adopterade, som är bosatta på Åland. Kontakta: minna.vihavainen(at)hus.fi
 • Elias Helminen
  Elias Helminen Adoptoitujen vertaistoiminnan projektipäällikkö

    

  Yhteyshenkilö adoptoitujen nuorten ja aikuisten oman sekä vapaaehtoistoiminnan osalta
  045 882 7080

X