Olet täällä

Kotimaan adoptio

Sinulle joka olet adoptoinut kotimaassa tai olet kiinnostunut kotimaan adoptiosta tämä sivu on hyvä tietopankki. Kannattaa myös katsoa mitä tietoa muilla sivuilla on, sieltä voi löytyä sinulle sopivaa informaatiota sovellettavaksi omaan tilanteeseesi.

Kotimaan adoptioon annetaan vuosittain noin 30-50 lasta ns. vieraslapsiadoptioon ( = muut kuin perheen sisäiset adoptiot). Nykyään myös kotimaan adoptioon tarvitaan virallinen sosiaaliviranomaisen antama adoptioneuvonta ja Valviran myöntämä adoptiolupa

Vaikka kotimaasta adoptoitu ei välttämättä ulkoisesti poikkea perheestään, häntä mietittyvät samanlaiset asiat identiteetistä ja taustasta kuin kansainvälisesti adoptoitujakin. Kannattaakin ryhtyä rakentamaan vertaisverkostoa jo odotusaikana ja lapsen ollessa pieni, siitä on iloa koko adoptiopolun ajan. 


Tapahtumia ja vertaistukea 

Paikallisryhmälistasta voit kurkata, millä paikkakunnilla kokoontuu kotimaan adoptioperheille ja -odottajille tarkoitettu ryhmä. Monella paikkakunnalla kotimaan perheet käyvät samassa ryhmässä kansainvälisesti adoptoitujen kanssa.

Voit myös pyytää kauttamme pääsyä jäseneksi Facebookissa toimivaan, salaiseen (ei löydy hakutoiminnolla) ryhmään, joka on tarkoitettu kotimaan perheille ja -odottajille. Yhdistys ei ylläpidä ryhmää, mutta voi auttaa siihen liittymisessä. 


Materiaalia 

Artikkeli: Adoptiosta puhuminen kotimaan adoptioperheissä (ilmestynyt Adoptioperheet-lehdessä 3/2013)

Adoptiosta puhuminen kotimaan adoptioperheissä 1/4 - Askelmerkkejä avoimuuteen
Adoptiosta puhuminen kotimaan adoptioperheissä 2/4 - Löytöretkellä leikki-ikäisen kanssa
Adoptiosta puhuminen kotimaan adoptioperheissä 3/4 - Hyväksyntää ja oivalluksia
Adoptiosta puhuminen kotimaan adoptioperheissä 4/4 - Teini tarvitsee tukea
Kansallinen adoptio-ohjelma, Adoptioperheet ry ja Kaikkien perheiden Suomi -hanke (2015)
Mitä on kotimainen adoptio (tallennettu nettiluento) luennoitsijana Pelastakaa Lapset ry:n Päivi Partanen ja Heli Reinikainen
Opas syntymävanhemmalle adoptiota harkittaessa, Pelastakaa Lapset ry (2013)
Salatusta avoimeksikotimainen adoptio historiallisessa kontekstissaan, Anu Övermarkin pro gradu (2013)
Suomalaisen adoption historiaa (julkaistu lehdessä 3/2004)