Olet täällä

Ammattilaiselle

Lastenpsykiatri Lotta Lassenius-Panula sanoo: ”Adoptiolapsissa varhaisten separaati­oiden seuraukset näkyvät usein kovin selkeästi. Lisäämällä ymmärrystä adoptiolasten tarpeista, lisääntyy tieto myös muiden turvattomasti kiinty­neiden lasten tilanteesta. Heitä löytyy miltei joka lapsiryhmästä.”

Valtaosa adoptoiduista lapsista sopeutuu uuteen perheeseensä ja uuteen ympäristöön ajan myötä hyvin, mutta osa reagoi voimakkain psyykkisin oirein joko alusta alkaen tai muutaman kuukauden kotonaolon jälkeen. Lapsen oireilu voi olla hyvin monimuotoista. Jokaisella adoptoidulla lapsella on takanaan suurin mahdollinen menetyskokemus, ero biologisesta äidistä. Osa adoptoiduista lapsista on kokenut useita laitossijoituksia ennen uuteen perheeseensä pääsyä.

Joskus henkilökunnasta saattaa tuntua siltä, että adoptiovanhemmat ovat erityisen vaativia. Adoptiovanhemmat ovat läpikäyneet monen vuoden odotusprosessin, joten he ovat siten erittäin motivoituneita tekemään yhteistyötä ammattilaisten kanssa lapsensa parhaaksi.

Adoptiolasten pitäminen omana erityisryhmänään saattaa tuntua epäreilulta muita lapsia kohtaan. Ajatuksena ei ole adoptio­lasten suosiminen muiden lasten kustannuksella, vaan auttaa henkilökun­taa ymmärtämään adoptiolasten ja -perheiden haasteita.

Olemme luoneet kolme alasivua eri ammattiryhmille, Varhaiskasvatus, Koulu ja Neuvola- ja kouluterveydenhuolto

Materiaaleja voi tilata nettisivujen kautta tai sähköpostitse toimisto(at)adoptioperheet.fi. Meidän kauttamme voi myös tiedustella luennoitsijoita erilaisiin tilaisuuksiin. Henkilökohtaista neuvontaa voi saada maksutta Yhteiset Lapsemme ry:n adoptiokuraattorilta, jolla palvelee myös ammattilaisissa.